Facebook YouTube
Регистрация

Пловдив с бюджет от 369 млн. лв. за 2018 г. с фокус култура, образование и инфраструктура

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 09.01.2018, Автор: Светла Добрева
[515 прочитания]

Фотограф: Градът.бг

Бюджетът за 2018 година на Община Пловдив се очертава да бъде 369 млн. лв., съобщи кметът инж. Иван Тотев. Проектът вече е в Общинския съвет, но се търсят допълнителни възможности като оптимизиране на бюджетните планове, допълнително финансиране по проекти от републиканския бюджет и др.
Фотограф: Община Пловдив

Средствата, с които Пловдив планира да разполага през тази година включват 43 млн. лв. преходен остатък, 24 млн. лв. от Европейския съюз, както и верифицирани средства по проекти, които се изпълняват в размер на 22 млн. лв.

Най-много разходи в Бюджет 2018 се предвиждат за образование,
като и тази година продължава реализирането на политиките за модернизиране на учебните бази. Залагат се целеви средства за ремонт на Професионалната гимназия по дървообработване, като се предвижда там да започне дуално обучение по полиграфия.
Един милион лева се отделят за нова спортна зала на Езикова гимназия "Иван Вазов", след като със средства от миналогодишния общински бюджет бе изготвен проект, подобен на съоръжението в училище "Свети Патриарх Евтимий".

Инвестиции в инфраструктурни проекти
През 2018 г. ще започне работа по важни за града проекти, както и ще продължи напредъка по вече стартиралите инфраструктурни обекти. В тази връзка в бюджета са заложени средства за отчуждителни процедури на имоти по бул. "Марица-север", Голямоконарско шосе, транспортен възел Модър-Царевец, Коматевско шосе, бул. "Васил Априлов" и др.
Фотограф: Община Пловдив

Отчуждителните процедури по бул. "Марица-север" се предприемат във връзка с реализацията на проект за нов мост над река Марица, който ще бъде най-дългият до момента. Предвижда се съоръжението да започне с кръгово кръстовище от бул. "Копривщица", да премине над реката и булеварда и да завърши с развръзки на бул. "България". Проектът позволява в бъдеще да бъде изграден и нов над 3-километров път, който да преминава покрай УМБАЛ "Пловдив" и да излиза на Голямоконарско шосе в землището на община "Марица".
Фотограф: Градът.бг

Един милион лева се предвиждат за обновяване на уличната мрежа в квартал "Коматево", съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той уточни, че улиците не са определени, като това ще стане след разговори с администрацията на район "Южен" и Сдружението на коматевци.
За първия етап на Голямоконарско шосе в бюджет 2018 се залагат 1 млн. лева, което ще даде възможност за стартиране на тръжните процедури.
С 800 хиляди лева по бюджета на район "Западен" започват и дейностите по най-голямото залесяване и изграждането на огромна паркова зона в парк "Отдих и култура" на площ от 650 декара.

Културна инфраструктура
"Фокусът на Община Пловдив продължава да бъде Европейска столица на културата 2019", посочи кметът Иван Тотев. Усилено ще се работи по изграждане на културната инфраструктура, за която има гласувани средства с Постановление на Министерския съвет. 12 млн. лв. са заделени за реконструкцията на площад  "Централен", която ще започне след избора на изпълнител на инженеринга. Предстои да започне работа и по новата художествена галерия  на ул. "Гладстон" на Дружеството на пловдивските художници, залите на Градската художествена галерия, кино "Космос", закупуване на мобилна концертна зала. Един милион лева се предвиждат и за превръщането на бившия детмаг "Снежанка" в изложбена зала.
Безспорно за Община Пловдив осъществяването на проекта за реставрация и социализация на Епископската базилика заема централно място в програмата й като културна столица на Европа през 2019 г. През тази година ще стартира същинската работа по експониране на мозайките и разкритата археология в двуетажна сграда, разположена в пространството пред католическия храм Свети Лудвиг. Инвестицията на Фондация "Америка за България" е в размер на 8.2 милиона лв., а 5 млн. лв. ще бъдат вложени от пловдивската община за прилежащата инфраструктура на обекта.
9 милиона лева от бюджета на Пловдив се отделят само за културно съдържание и за дейността на Фондация "Пловдив 2019". Отделно 1.5 милиона лева са за Културен календар на Община Пловдив.

Един милион лева са заложените са укрепване облагородяване на Хълма на Освободителите.
С тези средства ще бъдат обновени вертикалните алеи и инфраструктура, изграждане на ново осветление. 160 хиляди лева са предназначени за закупуването на влакче с два вагона, което да извозва посетителите от подножието до върха с цел превръщането на тепето в атрактивна за гражданите и туристите зона.

Кметът Иван Тотев каза още, че тази година не се предвижда увеличение на местни данъци и такси, както и поемането на нови дългове. Той подчерта, че Община Пловдив продължава да е с най-високия кредитен рейтинг за България "ВВВ-" – стабилна перспектива.

 


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg