Facebook YouTube
Регистрация

"Биовет" ще инвестира 293 млн. лв. в нов ветеринарен завод в Пещера

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 03.01.2018, Автор: Градът.бг
[1486 прочитания]

Фотограф: "Ателие Серафимов Архитекти"

Водещият европейски производител на фуражни добавки, активни субстанции и лекарствени средства за животни "Биовет" АД ще инвестира 293 млн. лв. /150 млн. евро/ в нов завод в Пещера. Това стана ясно, след като Министерският съвет одобри на днешното си заседание проект на меморандум за разбирателство между правителството на Република България и "Биовет" АД за изпълнение на инвестиционен проект "Завод за производство на лекарствени вещества за хуманната медицина и фуражни добавки"-Пещера.

Предприятието ще бъде построено върху терен на инвеститора - на 35,2 дка до съществуващата основна производствена площадка на "Биовет" в Пещера. Общият размер на инвестицията e 293 374 000 лв. Очаква се производството да започне през март 2020 г. С осъществяването на проекта ще бъдат създадени и 100 нови работни места.

Над 90% от произвежданите продукти ще се реализират на световните пазари.

Инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете и предоставяне на административно обслужване от съответните администрации, както и придобиване на ограничени вещни права върху имоти по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

През октомври 2017 г. РИОСВ-Пазарджик одобри осъществяването на инвестиционното предложение.

В син цвят е очертан теренът, върху който ще бъде изграден новият завод на компанията.

Фотограф: "Биовет"

В края на 2017 г. стана ясно, че компанията майка на "Биовет" - "Хювефарма, е одобрена за 100 млн. евро финансиране по Европейския фонд за стратегически инвестиции, част от плана "Юнкер". Заемът ще бъде отпуснат от Европейската инвестиционна банка. "Хювефарма" планира общо 222 млн. евро инвестиции в два нови завода /в Пещера и Разград/, както и в научно-изследователски звена и иновации (RDI).

За 29 декември 2017 г. беше предвидено извънредно Общо събрание на акционерите в "Биовет", на което трябваше да бъде одобрено сключването на договор за финансиране с ЕИБ. От поканата към акционерите стана ясно, че в Пещера ще бъдат изградени нови производствени мощности за биосинтез, а в Разград ще бъде построен завод за ветеринарни ваксини.

Siemens България ще прави електрическата система в новия завод на "Биовет" в Пещера

Повече за проекта на "Биовет", както и още нови индустриални и логистични проекти - на www.PDS.bg - интегрираната база данни за актуалните сградни и инфраструктурни проекти в България.

"Биовет" АД е водещ европейски производител на фуражни добавки, премикси, активни субстанции и готови лекарствени средства за лечение, профилактика и подобряване здравето и продуктивността на животните. Дружеството е част от групата компании "Хювефарма", която има три производствени площадки в България (Пещера, Разград и Ботевград), 1 в Италия и 5 в САЩ. Президент на "Хювефарма" е предприемачът Кирил Домусчиев, който е и председател на КРИБ - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Добави коментар Коментари (1)

  • Преглед на профил #1 gembirdkz неутрално, 03.01.2018 17:45
    Браво на Домусчиев за желанието за развитие,повече такива хора пожелавам в Б-я през новата година!
    Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg