Facebook YouTube
Регистрация

Столичните общинари единодушно се обявиха за запазване на градинката в кв. "Стрелбище"

Собственикът на терена НИКМИ иска да вдигне 44-етажен небостъргач на мястото

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 14.09.2017, Автор: Христо Николов
[4840 прочитания]
Визуализация Гергана Петрова<br />

Визуализация Гергана Петрова

Снимка: -

Столичният общински съвет единодушно се обяви за запазване на градинката в кв. "Стрелбище", за която има заявено инвестиционно намерение от НИКМИ за изграждане на 44-етажен небостъргач (партер + 43 етажа).

На първата сесия от новия политически сезон общинарите гласуваха доклад, с който се прекратява градоустройствената процедура за терена като план-извадка - по чл. 133 от Закона за устройство на територията. По точката гласуваха 54 съветници от всички политически групи - всички бяха "за".

"Докладът е свързан с проблемния терен в кв. "Стрелбище" и обществения интерес за разрешаване на този случай. Всички сме свидетели на протестите в последните месеци и законните искания на гражданите мястото да остане градина. Подкрепяме техните искания и този доклад е следваща стъпка към разрешаване на този градоустройствен и правен проблем", обяви Силвия Христова, общински съветник от ГЕРБ и председател на комисията по устройство на територията и архитектура.

Тя припомни, че случаят е започнал още през 2006 г., когато Столичният общински съвет, в коренно различен състав от сегашния, е гласувал за замяна на въпросния терен на бул. "България" и бул. "Петко Ю. Тодоров". През 2009 г. с новия Общ устройствен план на София имотът е предвиден за озеленяване. "Оттогава всички дейности на администрацията и на СОС са подчинени на върховенството на Общия устройствен план. Благодаря на арх. Здравко Здравков за всички усилия, които полага, за да запази терена за озеленяване. С принципни и постоянни действия ще се справим", добави Христова.

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков разказа, че казусът е възникнал след спорно решение на Върховния административен съд от края на 2016 г. С него Общият устройствен план на София от необжалваем се е превърнал в обжалваем. И съдът е задължил Здравков да издаде искания акт от инвеститора съгласно стария Общ устройствен план, където теренът беше предвиден за обществено обслужване с кота корниз 20 метра.

"Инвеститорите внесоха проект за 43-етажна сграда, възползвайки се от вратичките в закона, които позволяват да отпаднат ограниченията за височина, плътност и интензивност на застрояването. Проведохме поредица от срещи с НИКМИ, които преминаха от арогантно и нагло поведение през добро и миролюбиво и после отново в другата крайност. Желанието ни беше да им предложим адекватен терен на друго място в София. Но те нямат никакво желание. Поведението им говори, че те ще се борят с нас. Ние ще продължим битката за този терен, като част от зелената система на столицата. Още тази седмица ще внесем искане за нищожност на решението на ВАС", обясни Здравко Здравков.

Главният архитект припомни, че преди дни е предоставил информация по случая на полицията след жалба в прокуратурата от Милчо Благоев, изпълнителен директор и съсобственик в НИКМИ.

"Целият общински съвет стои зад вас и може да се чувствате уверен в тази борба за защита на обществения интерес", коментира Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет.

Марта Георгиева от Реформаторския блок също обяви, че "арх. Здравков има пълната ни подкрепа за тези действия". Тя отбеляза, че един от вносителите на предложението за замяна през 2006 г. е бил тогавашният общински съветник Радослав Тошев.

"Групата на БСП ще подкрепи единодушно това решение, защото то увеличава възможностите за отмяна на решението на ВАС", каза Милка Христова от "БСП-Лява България", която е зам.-председател на СОС. По думите й, ако не бъдат приети законодателни промени, тази каскада от спорни проекти ще продължи.

"Дискусията показа, че всички сме единодушни това място да остане зелена площ. Важно е да подкрепим арх. Здравков. Както каза той, това е битка - не е лесна и вероятно ще продължи в съда още доста време", обобщи Николай Стойнев, зам.-председател на СОС и зам.-председател на групата на ГЕРБ.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg