Facebook YouTube
Регистрация

Архитектурна практика и редизайн: Преобразяване на един апартамент

Един проект на IRchitect Архитектура и интериорен дизайн

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.09.2017, Автор: Арх. Бранимир Брозиг, IRchitect Архитектура и интериорен дизайн
[372 прочитания]

Фотограф: ALVCreations

Един проект на IRchitect Архитектура и интериорен дизайн

Може да живеете дълго време в едно жилище, но какво го прави дом? С радост бихме ви разказали историята за преобразяването на един апартамент.

Собственикът беше обитавал жилището от няколко години - нанесъл се бе набързо и с най-необходимото - промяната, настъпила през това време в кариерата му и начина му на живот предполагаше създаването на едно по-комфортно място за почивка и празнуване.
Фотограф: IRchitect

Водеща за проекта беше цветовата палитра. Харесахме допълващи се цветове - тъмносиньо и горчица, чиято наситеност и интензивност варирахме в различните зони - от пълноцветен тапет в тъмния и скучен коридор, през свеж диван в дневната, до спокойни сини тонове в спалнята. Допълнихме с неутрални тонове - тъмносиви стени, както и монохромна кухня - за да изпъкнат свежите нови намеси.
Фотограф: ALVCreations

Апартаментът показва характера си още от входа. Поръчковият тапет в антрето е с геометрични форми в основната за апартамента цветова палитра. Конзолният шкаф помага да се подреди визуално входното пространство, скривайки обувките в и под него. Огледало от пода до тавана създава простор и визуална връзка с дневната - а в другата част на коридора просторен вграден шкаф събира пералнята и домакинските вещи, както и сезонните дрехи.
Фотограф: ALVCreations

Дневната зона обединява кухня, трапезария и ниско сядане, но две носещи шайби визуално я разделят на две пространства под ъгъл едно с друго. Създадохме поръчкови шкафове за телевизора и книгите, които да прелеят визуално от едното пространство в другото и да ги обединят. Преоблякохме стария диван от "Икеа" в нова дреха - качествена дамаска в свеж цвят, и заменихме тривиалните масички с нови, леки и кокетни. Стената зад ниската група боядисахме в тъмен цвят - за да засияе тя пред нея.
Фотограф: ALVCreations

"Преобличането" на дневната сякаш е най-видно в текстила. Завесите обхващат целите външни стени, скривайки разнородните прозорци и радиаторите. Поръчахме ги с плътен тъмен борд - за да репликират визуално на поръчковия шкаф и тъмната стена зад дивана. Добавихме и мек килим със съвременен дизайн, в който да има капчица от свежите цветове наоколо. Нахвърляхме и няколко възглавнички - и готово.
Фотограф: ALVCreations

Кухнята не ни беше любима, но бюджетът не позволяваше цялостна промяна. Оранжевите й вратички бяха свежи, но напомняха за друго време. Решихме да направим "лифтинг" - пребоядисахме вратичките в бяло, със скрити фрезовани дръжки. Добавихме вградени абсорбатор и съдомиялна. Пространството над шкафовете с видима вентилационна тръба не ни хареса - скрихме го с гипсокартонов куфар в тъмен цвят - което накара кухнята да заблести. Финалният щрих беше поръчков шкаф - в който да влязат от прибори до етажерка за вино. Добавихме работно осветление над плота - и старата кухня заживя нов живот.
Фотограф: ALVCreations

Основно за атмосферата в дневната зона е осветлението. Създадохме няколко осветителни кръга - висящи от тавана полилеи, спотове, както и функционално осветление - лед лента над кухненския плот и лампион до дивана. Комбинацията от различните осветителни тела помага да се създадат различни сценарии - всичко от спокойна вечер с книга до парти с приятели.
Фотограф: ALVCreations

Спалнята решихме в спокойно тъмносиньо и сметана. Съществуващите легло и гардероб допълнихме с нови поръчкови мебели - скрин и нощни шкафчета с характерен детайл. Геометричният тапет е влязъл и тук - но светъл и спокоен. Текстилът също играе важна роля - богатите памучни завеси филтрират меко светлината, а плътните от деним са точния баланс между нежност и грубост. Съчетахме с килим от мека вълна в неутрален цвят - и ето помещение, в което да се събуждаш с радост.
Фотограф: ALVCreations

Банята също се обнови. Шкафът с масивен плот успява да събере и подреди всички вещи. Огледалото визуално разширява банята, а подсветката от двете му страни акцентира върху красивия блясък на декорната плочка с геометрични мотиви. Стената с огледалото привлича погледа със спокойния си син цвят и елегантна шарка, докато останалата част от банята е в неутрални цветове - бяло и тъмносиво, които препращат към останалата част от апартамента.
Фотограф: ALVCreations

И ние, както собственикът, се радваме на готовия проект - показал потенциала на жилището в пълния му блясък, превърнал студените стени в уютен дом.

Линк към подробно представяне на проекта

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 4 | август - септември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg