Facebook YouTube
Регистрация

Обявиха победителя в конкурс за дизайн на Международен антарктически център

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 21.08.2017, Автор: Радостина Попова
[699 прочитания]
 
Фотограф: CAI

Екип, ръководен от Алберто Молето, Кристобал Тирадо, Себастиан Хернадес и Данило Лагос, бе избран за победител в конкурс за дизайн на Международен антарктически център в чилийския град Пунта Аренас, съобщи специализираното издание ArchDaily.

Амбициозният държавен проект се стреми да създаде "отличителна културна инфраструктура, която да затвърди позицията на Чили като антарктическа страна. Както и на пристанището й Пунта Аренас, като главен портал към Западна Антарктика, от който тръгват експедиционните кораби за ледения континент".

 
Фотограф: CAI

Проектът "Международен антарктически център" е пример за хибридна сграда, в която се обединяват елементи от различно естество, за да се създаде единен анклав, придаващ нов специфичен смисъл на мястото, където се намира: Пунта Аренас.

Проектът оформя крайбрежния силует на Пунта Аренас с конструкция на своеобразна сграда – фар, чието местоположение "на ръба" се вижда отдалеч, изпълнявайки ролята на маяк. Същевременно сградата може да се използва и като платформа за наблюдение.

 
Фотограф: CAI

Фасадата й е съставена от нискоемисионни, полупрозрачни панели, които помагат за контрола на климата в центъра. Сгрaдата е организирана "структурно и функционално от слоеве и пластове, изградени от разнообразни материали и приютяващи най-различни активности".

За да бъдат избегнати изкопните работи на пясъчния терен, проектът е издигнат над земята, освобождавайки приземния етаж за пешеходци и превозни средства. Паркинг, технически помещения и част от аудитория се намират на второто ниво на сградата, което е пресечено от входни пространства и вътрешна гора.

 
Фотограф: CAI

В края на третия етаж е проектирана аудитория, от която се открива гледка към околния ландшафт. Стратегическото местоположение позволява на залата да разполага със самостоятелен вход, така че да функционира като автономно пространство, независимо от останалата част на сградата.

По-малките изложбени зали, горните галерии на аудиторията и горните обеми на основните зали се намират на четвъртия етаж.

 
Фотограф: CAI

Лабораториите на петия етаж завършват проекта и са разположени по цялото протежение на архитектурния план, предоставяйки на учените пълен контрол над обитаемите пространства и входовете, отделени от посетителите.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 5 | октомври - ноември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg