Facebook YouTube
Регистрация

Обявяват конкурса за нов център на Боровец през септември

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 31.07.2017, Автор: Радостина Попова
[835 прочитания]
Фотограф: gradat.bg

Архитектурният конкурс за нов център на Боровец ще бъде обявен през септември. Миналата седмица Общинският съвет на Самоков прие заданието за конкурса. Разработката вече е съгласувана и с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Заданието ще бъде публикувано на страницата на конкурса, заедно с неговото обявяване, за да може всички участници да имат равен старт, обясниха организаторите пред gradat.bg. Заданието ще бъде двуезично - на български и английски език, тъй като конкурсът ще е международен.

Целта е да се съберат проектни решения и предложения за нова визия на т.нар. "Златен триъгълник", който се намира в идеалния център на Боровец и обхваща зоната между терените около пистите и началната станция на кабинковия лифт.

Идеята е да се създаде атрактивна територия с обществено обслужващи обекти, рекреация и нови атракции, която да възвърне славата на Боровец като световен курорт.

Фотограф: Община Самоков

Конкурсът ще обхваща общински имот с близо 25 дка площ и 4,5 дка частни имоти, за които има влязъл в сила ПУП. На тази територия присъстват и две сгради – паметници на културата, които въпреки незавидното си състояние биха могли да бъдат част от общото застрояване, смята общинското ръководство.
 
Архитектурно-градоустройствената среда на зоната е формирана през 1992 година, когато са се появили и първите малки търговски и бизнес обекти. Впоследствие те се превръщат в големи и многолики сгради с различна архитектура и етажност.

Екип от специалисти с ръководител урбанист Ангел Буров проучва територията, обект на бъдещото проектиране. Проучването цели не само конкретизиране на структурата и пространствената позиция на зоната, но и анализ на ползвателите и потоците в курорта, функционалните връзки между отделни части в него и други.

Тази пътна карта на състоянието на Боровец ще бъде предоставена в рамките на конкурсното задание като допълнителен материал.

Фотограф: gradat.bg

Конкурсът ще протече в един етап с наградени общо 5 проекта.

Предвиден е награден фонд от 50 000 лева, съответно 20 000 за първо място, 12 000 лв. за второ, 8 000 лв. за трето и по 5 000 лв. поощрителни награди. Победителят ще има възможност да изработи технически проект, който да се реализира впоследствие.

Плановете на Община Самоков са до март 2018 година да има избран идеен проект за реконструкция на центъра на курорта.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 4 | август - септември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg