Facebook YouTube
Регистрация

Арх. Тобиас Валисер, основател на LAVA LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE: Адаптивните фасади дават редица възможности в отговор на околната среда

Брой 2 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 15.05.2017, Автор: Николай Тодоров
[418 прочитания]

Фотограф: LAVA

Брой 2 на сп. ГРАДЪТ

Най-вълнуващият ми проект

През 2001 г. като творчески директор на UNStudio ръководех нашето участие в конкурса за новия Музей на Mercedes-Benz в Щутгарт. Бюджетът и сроковете бяха ясни - той трябваше да бъде завършен за Световното първенство по футбол в Германия, мачове щяха да се играят непосредствено в съседство. Сградата е комплексна геометрична фигура, която съдържа всички инсталации в стените, подовете и таваните за да може да бъдат осигурени свободни пространства за експозициите. Това е прототипен модел с цел откриване на начина, по който автомобилите биват проектирани с използване на много параметрични инструменти, програмирани специално за музея. Това беше една от първите сгради от дигиталната ера, отворила през 2006 г. Пет години работих по този проект и научих много.

Най-голямото предизвикателство обаче беше Jebel Hafeet Glacier - ски курорт, захранван със слънчева енергия и разположен върху пустинни възвишения до Абу Даби. Започнахме работа с някои членове на екипа от Mercedes Museum и почти бяхме приключили проекта, когато се появи финансовата криза и проектът беше изоставен. Предизвикателството беше изграждане на обвивката на дълга 2.5 км сграда с денивелация от 500 м и температурна разлика от 55 градуса до минус 2 вътре.
KACST e модерен научноизследователски център в Саудитска Арабия
Фотограф: LAVA

Фасадите се натоварват с все повече функции
От известно време фасадните елементи се натоварват с все повече функции и интегрират технически дейности в безупречна обвивка. В същото време геометричните опции нараснаха изключително много и дават възможност на архитектите да проектират все по-комплексни форми. За мен най-интересна е тенденцията за създаване на адаптивните фасади, които дават редица възможности за отговор на условията на околната среда. Промените в температурата, ослънчаването, шумът, влагата или дори сезонът създават различни конфигурации. Всичко това е възможно благодарение на прилагането на нанотехнологиите при фасадните материали.

Философията ни за проектиране може да бъде формулирана така: ПОВЕЧЕ С ПО-МАЛКО - повече архитектура с по-малко материали, енергия, време, разходи. За да постигнем това, ние се опитваме да обединим бъдещите технологии с моделите в природата. Компютрите дават възможност да симулираме природни явления като растежа и адаптацията на видовете. Това често се разбира като повърхностна мимикрия, но потенциалът е в разбирането на базовите принципи в природата.

Проектите ни се простират от соларна станция до град в пустинята. Мащабът на проекта не е решаващ за нас, а по-скоро възможността за създаване на иновативни подходи. В малките промени ние виждаме потенциал за създаване на важните неща.

Сградите на бъдещето
Безпрецедентното нарастване на населението в света е факт. През следващите 20 години още 2 млрд. души ще имат нужда от жилища, което е ръст от 60%. Никога в човешката история не е имало такава голяма необходимост от строителство, което генерира дори по-голяма необходимост от контролирано устойчиво създаване на нови сгради и градове за компенсация на необходимия бъдещ огромен обем материални ресурси. Устойчивостта не е въпрос на екологичен подход, а проста необходимост. Виждаме това като голяма възможност и отговорност. Като проектанти ние можем да допринесем за промяна на живота на мнозина и по този начин да реализираме истинска промяна. Виждаме потенциал за постигане на големи цели, например създаване на изкуствен ландшафт върху покривите, интегриране на алтернативна енергия и нови транспортни концепции в рамките на градския дизайн.

По отношение на формата - мечтаем за сгради, които да работят като елементи от природата. Става дума не толкова за конкретна форма, а за функционирането на елементите и сградната обвивка, която става интелигентна и помага в отговор на съвременните изисквания за гъвкавост, светлина, въздух и външен вид с конкретни възможности за реакция, пести вода, произвежда енергия и комуникира информация с обитателите в сградата и с външния свят.

Нашето мото е "Човек. Природа. Технология: ефективни, красиви и устойчиви"
LAVA беше един от лауреатите на Европейските награди за архитектура през 2016 г., което е голям успех за нас и насърчение да продължим по същия път. Нашето мото е "Човек. Природа. Технология: ефективни, красиви и устойчиви". Нашата следваща стъпка е да се фокусираме върху интеграцията на природните принципи и напредъка на технологиите с подкрепата на потребителите. Работим по някои големи жилищни проекти, малки прототипи и нови знакови проекти, като например енергийния резервоар за IBA в Хайделберг.

Към младите архитекти: не спирайте да мечтаете, но никога без основания. Бъдещето на света зависи от изобретателността на жителите на Земята. Ролята на архитектите е в търсенето на подходящи пространства за утрешните предизвикателства. Не чакайте някой да ви попита, бъдете проактивни!

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 5 | октомври - ноември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg