Facebook YouTube
Регистрация

Анатоли Павлов, управител на "Рейнарс Алуминиум България" ЕООД: Фасадните технологии с все по-важна роля за сградните проекти

Брой 2 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.05.2017, Автор: Градът.бг
[641 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Брой 2 на сп. ГРАДЪТ

Прилагането на фасадните технологии в големите публични сгради демонстрира засилено търсене на енергийно ефективни решения в съчетание с максимална прозрачност и модерен външен дизайн. Наличието на повече естествена светлина привлича посетителите при избора на място за свободното време и настроението, което дава цялостната архитектурна среда. Нуждата от максимална прозрачност води до все по-големи и тежки стъклопакети, които системите за окачени фасади трябва да поемат. Едно от направленията, в които отделът по научно-развойна дейност на "Рейнарс Алуминиум" в Белгия работи, е именно възможността в нашите системи за окачени фасади, врати, прозорци, плъзгания и т.н. да се вграждат все по-големи и по-тежки стъклопакети. В това отношение "Рейнарс" разработва едни от най-добрите технологии.
Инфинити тауър, София

Автор: Мария Съботинова

Ролята на фасадния консултант
Основна трудност в България представлява липсата на т.нар. фасаден инженеринг, който трябва да е част от архитектурния проект наравно с всички останали части като конструкция, електро, ОВиК и т.н., и да се извършва от специализирани фирми, които проектират детайлно фасадните решения на сградите на етап технически проект едновременно с проектите по ОВиК, конструкция, електро и т.н. Няма сериозен проект на запад, при който този важен участник в строителния процес да бъде пропуснат.
Добре е известно, че икономиите вследствие детайлното фасадно проектиране надвишават многократно стойността на услугите на фасадния консултант. Неговата работа дава възможност на инвеститора да избере подходящи материали съобразно изискванията към фасадите на всеки отделен проект. Инвеститорът получава точен бюджет за стойността на фасадите на ранен етап.
В България липсата на фигурата на фасадния консултант води до извънбюджетни разходи за инвеститора и до частично поделяне на функциите на фасадния консултант между архитекти, системни доставчици и монтажни фирми изпълнители. Крайният резултат е, че цялостен проект за фасадите няма или е на ниско ниво. Това води до объркано офериране и липса на еднаква база за сравнение, а инвеститорът няма възможност да вземе информирано решение и избира главно по цената, а не по съдържанието. Крайният резултат често е нискокачествени материали и технологии за иначе красиви офис сгради с модерна архитектура.

Енергийното спестяване има ключова роля
Материалите и начинът на строителство определят до голяма степен енергийни разходи и съответно очаквания процент на енергийно спестяване. Все повече се забелязва положително развитие при прилагането на стандартите за устойчиво строителство при изграждането на офис сгради. "Рейнарс алуминиум Белгия" е участвал в проектирането на енергоспестяващите фасади на различни мащабни обекти в страната с използване на "зелени" технологии като "София еърпорт център" – първата сграда в България по американския стандарт за устойчиво строителство LEED, "Софарма тауърс" и "Литекс тауър" - сертифицирани по DGNB, "България мол" по BREEAM, "Мол Галерия Бургас" по LEED и т.н.
 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 5 | октомври - ноември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg