Facebook YouTube
Регистрация

Арх. Радомир Серафимов, "Ателие Серафимов Архитекти": Архитектът трябва да създаде балансирано и уверено решение с интелигентен подход и уважение към контекста

Брой 2 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.05.2017, Автор: Николай Тодоров
[2465 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Брой 2 на сп. ГРАДЪТ

Арх. Серафимов, може ли да коментирате значението на фасадата за една сграда?

- Фасадите формално представляват ортогоналната проекция на обема на сградите, а в ансамбъл от няколко сгради фасадите им обичайно образуват силуетен изглед. В действителност възприемането на обема на сградата не представлява "фасада" в архитектурния смисъл, който влагаме обичайно. Сградите имат и така наречената пета фасада – покривите на сградите, като на тях в много случаи е необходимо да се обърне специално внимание в архитектурно–художественото третиране. Но в духа на темата ще използваме работното название "фасада" като обща дефиниция на обема на всяка сграда. Аксонометричните и перспективни визуализации, особено когато са фотомонтирани в реална околна среда, пресъздават реалистично изображение на сградата и можем обективно да разберем как тя би се вписала в околното пространство. Прилежащата среда, контактът на фасадата с терена, ниското строителство и парковата среда са онези елементи, които заедно с обема на сградата определят "фасадата". Нещо повече - присъствието на обема на сградата е редно да се изследва през "човешкия" поглед и мащаб. Онова, което всъщност обичайно възприемаме в нашия – човешки мащаб, е по-скоро прилежащата среда – улици, тротоари, алеи, дървета, храсти, пейки и стълбове – фланкирани от "фасадите" на сградите. Поради тази причина е недопустимо в обемно-устройствените изследвания изваждането на "фасадата" извън контекста на средата. В този смисъл аз категорично не възприемам "фасадата" като самостоятелен термин и дефиниция.
Европа Център София

Автор: ASA

Нямам намерение да се впускам в описание на общоприетите функции на външните оградни стени на всяка сграда, които дефинират общия й обем. Онези функции, за които е по-интересно да коментираме, са присъствието на сграда в околната среда и какво е нейното послание към обществото. Също така и как фасадната опаковка въздейства на обитателите в сградата, как пространството извън обема контактува и прелива в пространството вътре в сградата. При създаването на външния облик, формообразуването и материалната дефиниция на сградата е необходимо да се съобразим с контекста на околното пространство. Тук е ролята на архитекта, да потисне егото си и желанието за личностна изява, изразено в дръзки, любопитни и екстравагантни решения на фасадния облик, и да създаде балансирана и уверено поместена "фасада", в която да проличи интелигентният подход и уважение към контекста на мястото.
Еъртрейд Център София

Автор: ASA

Това е стойностната архитектура!

Същият подход е необходим и по отношение на вътрешното пространство. Обитателите подсъзнателно се чувстват некомфортно, ако ежедневно наблюдават околната среда в една офисна сграда през например набраздена с диагонални и фриволни структури фасадните стени или комбинация от странни по форма и размери, разместени прозорци и плътни елементи в една жилища сграда. Подобен "атрактивен" фон ще ги заобикаля и присъства в полезрението на обитателите ежедневно. Неуместно и егоистично е да си позволяваме като архитекти да принуждаваме хората да се чувстват ежедневно неуютно в нашите сгради, защото сме искали да направим впечатляваща "фасада". Разбира се, има сгради и съоръжения, които имат различна мисия – музеи, галерии, експозиционни павилиони и други. Те обичайно имат ефектна форма и мисия със специално послание.
Ферари Център София

Автор: ASA

След кризата строителната практика се отрезви и вразуми и евтините бутафории останаха в историята. Вече все по-рядко виждаме фасади, изцяло покрити със слънцезащитни елементи, разположени обаче на север (за да не се разваля "фасадата").

Считам, че в реализацията на замисъла си архитектът трябва да търси не кратковременно явление, мода и сензация, а да създаде убедителна творба, която да носи посланието си дълготрайно в градския силует и да възпитава възприятието на много поколения в бъдещето. Тук е моментът да кажа, че с правилния избор на материали и детайли на изпълнението се определя и дълготрайността на архитектурния облик. Трябва да предвидим как би изглеждала сградата след 10 – 20 и дори 50 години, да потърсим слабите и места и потенциалните проблеми, свързани с атмосферните влияния, замърсяването и особеностите на околна среда. Лошо е, когато виждаме нови сгради, набраздени с вадички по фасадата, деформирани стъклопакети, некачествени стъкла и т.н.
Хотел Бест Уестърн Премиер, София

Автор: ASA

Едно от нещата, които за съжаление все още се подценяват, е фасадното осветление и моделиране на прилежащата среда. Това са основни изразни средства в създаването на сградата. За съжаление много често се пренебрегват, понеже са едни от финалните дейности в хронологията на строително-инвестиционния процес, не са нормативно задължителни и поради тези причини при лошо планиране на средствата много често са подценявани от възложителите.
Алфа Банк, София

Автор: ASA

Накрая, но не на последно място по важност - при създаването на сградата е необходимо да се предвидят възможности за рационална поддръжка на фасадния облик. За съжаление все още сме свидетели на необмислени проектни решения - неотваряеми прозорци, преградени със стъклени парапети, фасадни стени, прозорци и плоскости без възможност за физически достъп за почистване. В нашите силно замърсени градове създаването на фасади без възможност да добра поддръжка и експлоатация е голям недостатък в проектирането и изпълнението на сградите.
Офис Парк Пловдив

Автор: ASA

Кои са параметрите, по които оценявате една фасада преди да вземете решение?
- Водещи за създаване на "фасадата" са функцията и съдържанието на сградата. Търговските центрове и спортно-атракционните зали например са затворени съоръжения като функция и неизбежно създават интровертен обем с характерно присъствие в градската среда. Такива примери са "Булстрад Арена", Русе;търговските центрове "Европа Център София". Офисните и административните сгради изискват силно естествено осветление на вътрешните пространства, което предполага богато остъкляване на фасадните обвивки, например Алфа Банк и "Офис Парк Пловдив". Жилищните, хотелските и болничните сгради изискват по-балансирано съотношение между остъкляване и плътна част на фасадната обвивка. Например болница "Токуда", хотел "Премиер" и редица жилищни сгради. Корпоративните и административните сгради трябва убедително да изразяват корпоративната идентичност на компаниите като "Биовет", Пещера, и проекта за реконструкция на сградата на "МТел". Автомобилните шоурумове носят силно присъствие на бранда като "Порше" и "Еврохолд". За всеки архитект е истинско предизвикателство да има възможност да работи върху проекти, които дават пълна свобода в концепцията за формообразуването. Подобен наш проект е например "Ферари център София", където концепцията за "фасадата" е изградена въз основа на контура на пистата за Формула 1 в Монца.
Биовет, Пещера

Автор: ASA

Как оценявате иновациите при фасадите, тяхното навлизане в България, познаване от инвеститори, проектанти и изпълнители?
- Иновациите в системните фасадни производители са предимно по отношение на енергийната ефективност, което е похвално и вдъхновяващо. Развиват се и технологичните възможности за производство и монтаж, технологиите за изпълнение и експлоатация. Фасадният инженеринг понастоящем е неизменна част от всеки проект. Надявам се, че лошите експерименти вече са направени и повечето участници в строителния процес са натрупали много опит и познания и подхождат уверено към всяка задача. При създаването на качествена архитектура обаче изразните средства като пропорции, форми и материали не са се променили съществено през последните 50 – 60 години. Вярвам, че в резултат на прогреса в дигиталните технологии, фармацевтиката, химическата и металообработващата промишленост скоро и в строителната индустрия ще бъдат създадени и ще станат достъпни нови, иновативни материи и технологии за изпълнение на сградните обвивки - "фасадите".
 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 5 | октомври - ноември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg