Facebook YouTube
Регистрация

Арх. Абдулмаджид Каранух, директор "Фасади и иновации", RAMBOLL GROUP: Контекстуалният подход предлага оригинални решения

Новият брой 2 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 09.05.2017, Автор: Николай Тодоров
[527 прочитания]

Фотограф: Ramboll

Брой 2 на сп. ГРАДЪТ

Фасадите: биологични и адаптивни системи

Индустрията все повече демонстрира контекстуален подход, който предлага повече оригинални решения. Нараства интересът към биологични и адаптивни системи за сметка на традиционните статични решения. Прогресът на строителната наука е голям, но някои специфични форми все още остават невъзможни. Всяка епоха има своите ограничения, откритията и решенията вървят след идеите и визиите.
Кулите Al Bahar, Абу Даби
Фотограф: Ramboll

Следвам природата
Бих искал да бъда известен с характерен подход, а не със стил. Следвам природата, която предлага уроци и примери за красота, функционалност, устойчивост и адаптивност, които трябва да ни вдъхновят. От тази гледна точка характерният подход е внимателен, отговорен и адаптивен към всяко проектно, инженерно и строително предизвикателство.

Климатичните промени са естествен цикъл на нашата планета. По-опасно е директното разрушаване на природата вследствие на консумацията на планетните ресурси по неустойчив начин - обезлесяване, замърсяване на водата и въздуха, радиоактивни емисии. Трябва да преосмислим градското планиране (макроаспект) и сградното проектиране (микроаспект), така че да намалим потреблението на строителни материали, ресурси и да не се замърсява природата.

За бъдещето
Архитектурата изисква творчески личности с висока степен на лично съзнание. Сградата, която ще проектирате и реализирате, ще въздейства директно върху нейните обитатели и средата за следващите няколко десетилетия. Това е голяма отговорност, която изисква внимание и съвест.
Светът преминава през значими геополитически и икономически промени, които въздействат директно на строителната индустрия. Ролята ми на архитектурен и инженерингов консултант ще еволюира в близко бъдеще в отговор на промяната на парадигмата, която индустрията преживява.
 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 5 | октомври - ноември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg