Facebook YouTube
Регистрация

"Академия Градът" и Фондация "Америка за България": Конкурс "Малки герои" за проекти за модерна среда в детско отделение на "Пирогов"

Брой 2 на сп. ГРАДЪТ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 04.05.2017, Автор: Градът.бг
[737 прочитания]

Фотограф: LHSA+DP

Брой 2 на сп. ГРАДЪТ

След финално журиране на 27 април след дълги дебати бяха отличени победителите в конкурса "Малки герои" – идеи за интериорни пространства в детско отделение на УМБАЛСМ "Пирогов". В конкурса участие взеха 32 участници от всякаква възраст, представители на 7 български и 3 чуждестранни университета с 22 проекта. На 12 юли в Sofia Event Center ще бъдат експонирани всички проекти и ще се проведе награждаването на победителите.
Пълна информация за резултатите от конкурса
Обявяване на резултатите от журирането

Конкурс "Малки герои" на "Академия Градът" и Фондация "Америка за България" ще помогне за създаването на една по-топла, приветлива и стимулираща среда за децата – пациенти в Детското отделение на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Идейните проекти в конкурса имат за цел да преобразят общите помещения в отделението – рецепция, фоайета, места за изчакване, коридори и стаи за игра – в модерни пространства, където пациентите и техните придружители да се чувстват специални.
Автор на общата концепция за "Малките герои" е архитект Лий Сколник и екипа му от LHSA+DP, New York. Арх. Сколник безвъзмездно изготви и дари концепцията си. Следващите фази на проекта ще бъдат продължени и осъществени от български екипи архитекти, дизайнери, художници, изпълнители, които ще бъдат избрани след приключването на едноименния конкурс на "Академия Градът". Идейните проекти, които постъпят в конкурс "Малки герои" до 14 април 2017 г., могат да бъдат доразвити и използвани в осъществяването на проекта в Детското отделение на "Пирогов".
"Чрез тази инициатива ще се създаде антистресова среда за болните деца. Това ще бъде полезно както за малките пациенти, така и за техните родители. В "Пирогов" се намират уникални за страната медицински звена като секцията по детска хирургия, детска неврохирургия, детска урологична и детска травматологична клиника. Поради това проектът е изключително важен", каза проф. д-р Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".
Модернизацията на детското отделение ще надгради направените от "Пирогов" подобрения в рамките на ремонта на болничното заведение, финансиран от Министерство на здравеопазването.
Инициативата "Малки герои" ще превърне детското отделение в приветливо пространство с образователни елементи, подобно на Детски научен център "Музейко".
"Обявяваме началото на инициативата тук, в "Музейко", защото бихме искали да пренесем този цветен визуален език в "Пирогов", каза Лий Сколник на 21 февруари 2017 г., когато инициативата беше официално обявена. Г-жа Нанси Шилър, президент на Фондация "Америка за България", подчерта, че за реализацията на проектите за модернизация арх. Сколник ще работи с български екипи, за сформирането на които се разчита и на конкурс "Малки герои" на "Академия Градът".
Фотограф: LHSA+DP

Кой може да участва в конкурс "Малки герои"
Право да участват в конкурс "Малки герои" имат български студенти (възпитаници на български и чуждестранни университети) и млади професионалисти в областта на архитектурата и строителството, интериорния дизайн, художници, дизайнери, психолози, социални работници, педагози. Проектите могат да бъдат разработени индивидуално или в екип.
Поради спецификата на болницата съществуващите разпределения на етажите не подлежат на генерална промяна. Не се предвиждат измествания или демонтаж на стени, врати или отвори по фасади. Фокусът на проекта е в преобразяването на съществуващите интериорни общи пространства, рецепция, фоайета, места за изчакване, коридори и стаи за игра.

Проектите биха могли да включват идеи за среда, съобразена с детските интереси и възприятия, като се използват различни похвати за това:
- Третиране на стени с тематични рисунки, постери, инфопанели
- Обзавеждане с мебели за деца и аксесоари
- Интерактивни игри и инсталации, екрани, touch-screеn с образователни игри за деца
- Стаи за игра с макети и инсталации (кораб, замък), играчки.

На база иновативните си идеи и добрите практики в световен мащаб участниците в конкурса могат да работят по една или повече от следните теми, съобразени с отделните етажи и зони в детското отделение на болница "Пирогов". На всеки етаж съответства различна тема, вдъхновена от любими приказни персонажи и супергерои:
- Тема: "Приказни герои" впедиатрия - травматология и Клиника по гастроентерология
- Тема: "Животни - герои от приказки" в педиатрия - коремна и гръдна хирургия и кърмачно
- Тема: "Супергерои" впедиатрия - коремна и гръдна хирургия и кърмачно
- Тема: "Герои на 7-те морета" вдетска регистратура и спешен кабинет.

Повече информация за конкурса "Малки герои" и останалите конкурси в рамките на "Академия Градът" 2017 можете да намерите на сайта: http://thecityacademyawards.bg>

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 5 | октомври - ноември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg