Facebook YouTube
Регистрация

Сборник предлага вмодели за ефективно развитие на урбанистичния потенциал на централните исторически квартали на София

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.01.2017, Автор: Градът.бг
[381 прочитания]

Снимка: НАГ- СО

Сборникът е резултат от изследвания, реализирани с финансовата подкрепа на Програма Европа 2016 към Столична Община, направени на територията на район "Възраждане", кв. 142. Изборът на зоната на изследване е направен чрез обсъждане между авторския колектив и партньорските организации- управлението на район "Възраждане" и Гражданска инициатива "Възраждане- Женски пазар".
Целта на проекта е да се предложат условия за ефективно развитие на урбанистичния потенциал на централните исторически квартали, чрез възстановяване на културната и пространствена стойност на градската тъкан в непосредствена близост с археологическите разкрития и забележителните централни обществени пространства на Столицата.
Проектът предлага система за изследване на сгради и пространства с приложение на положителни европейски практики и изучаване на обществените нагласи и очаквания.
Формулирани са предложения за оценка на състоянието и третиране на съществуващите сгради и пространства с цел тяхното опазване, обновяване, преустройство и оздравяване.
Реализирана е съвместна работа с обитателите и администрацията на района чрез обсъждане на работни материали, резултати и предложения. Създадени са условия за участие на локалното население в оценките и предпоставките за устройствени и професионални решения.
Формулираните модели са основа и предпоставка за политика за опазване, обновяване и оздравяване на исторически квартали.

Работата е реализирана с активното гражданско и на местната власт участие, като са използвани резултатите от Социологическо изследване "Проучване на общественото мнение за опазване и обновяване на исторически централен софийски квартал", което се осъществи в обхвата на булевардите "Мария Луиза", "Тодор Александров", "Опълченска и Сливница", както и изследването "Изучаване на френския и европейския опит в областта на опазване, обновяване и социализация на исторически градска квартали".
Съставител и редактор сборника е доц. д-р арх. Свободна Вранчева, ръководител на авторския колектив. Компютърната обработка е поверена на арх. Атанас Ковачев и д-р Добри Бояджиев,гл.ас.

Сборникът "Модели за опазване, обновяване и оздравяване на исторически квартали при съвременното устойчиво развитие на София" може да прочетете тук

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | декември - януари 2017 | в две тела

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg