Facebook YouTube
Регистрация

Очаквания за слаб ръст на цените на жилищата

Ипотечните лихви ще намалеят още малко

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 29.12.2016, Автор: Николай Тодоров
[583 прочитания]

Фотограф: Цветелина Белутова

Eдинствено в някои райони на София ще има известен ценови ръст около 2 до 3% - в кварталите по пътя на строителството на метрото и в част от южните и източни райони. Сделките с жилища ще нараснат с около 3-4% за страната и с поне 7-8% в София, ръст на цените не се очаква. На пазара се очаква да се активират и нова група продавачи – закупилите с инвестиционна цел в първите години на новото строителство преди около 2 години и които сега излизат на пазара да реализират печалба. Това посочват в своята прогноза от АДРЕС НЕДВИЖИМИ ИМОТИ.

При финансирането тенденцията е към плавен спад на лихвите по ипотеките, но тенденциите в глобален план и повишаването на лихвите на Федералния резерв могат да обърнат тренда.

За разлика от 2016 г., когато активността беше концентрирана основно в София, през 2017 г. очакванията са за видима активност в Пловдив, Варна, Бургас. През последните години в тези градове настъпиха редица инфраструктурни подобрения, което накара инвеститорите да обърнат поглед натам. Развиващите се икономики в градовете, увеличаването на работните места, инвестициите в бизнес имоти ще дадат първото си отражение и на жилищния пазар през 2017 г.

Очакванията са за ръст на сделките с около 3-4%в Пловдив и Бургас, предимно при двустайни жилищас добър транспорт и близо до активните бизнес зони. Прогнозите са малко над половината сделки ще се сключват с ипотечни кредити от купувачи на първи дом на възраст 25-35 г.

Друга видима тенденция е жители на столицата да търсят варианти за живот или отдих в провинцията се засилва - основно във вилните зони на малките населени места, се казва в съобщението на АДРЕС.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | декември - януари 2017 | в две тела

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg