Facebook YouTube
Регистрация

Очаквания за слаб ръст на цените на жилищата

Ипотечните лихви ще намалеят още малко

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 29.12.2016, Автор: Николай Тодоров
[829 прочитания]

Фотограф: Цветелина Белутова

Eдинствено в някои райони на София ще има известен ценови ръст около 2 до 3% - в кварталите по пътя на строителството на метрото и в част от южните и източни райони. Сделките с жилища ще нараснат с около 3-4% за страната и с поне 7-8% в София, ръст на цените не се очаква. На пазара се очаква да се активират и нова група продавачи – закупилите с инвестиционна цел в първите години на новото строителство преди около 2 години и които сега излизат на пазара да реализират печалба. Това посочват в своята прогноза от АДРЕС НЕДВИЖИМИ ИМОТИ.

При финансирането тенденцията е към плавен спад на лихвите по ипотеките, но тенденциите в глобален план и повишаването на лихвите на Федералния резерв могат да обърнат тренда.

За разлика от 2016 г., когато активността беше концентрирана основно в София, през 2017 г. очакванията са за видима активност в Пловдив, Варна, Бургас. През последните години в тези градове настъпиха редица инфраструктурни подобрения, което накара инвеститорите да обърнат поглед натам. Развиващите се икономики в градовете, увеличаването на работните места, инвестициите в бизнес имоти ще дадат първото си отражение и на жилищния пазар през 2017 г.

Очакванията са за ръст на сделките с около 3-4%в Пловдив и Бургас, предимно при двустайни жилищас добър транспорт и близо до активните бизнес зони. Прогнозите са малко над половината сделки ще се сключват с ипотечни кредити от купувачи на първи дом на възраст 25-35 г.

Друга видима тенденция е жители на столицата да търсят варианти за живот или отдих в провинцията се засилва - основно във вилните зони на малките населени места, се казва в съобщението на АДРЕС.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 4 | август - септември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg