Facebook YouTube
Регистрация

Русе инвестира над 56 млн. лв. чрез ОП "Региони в растеж"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 14.04.2016, Автор: Таня Тодорова
[1477 прочитания]
Новата инвестиционна програма по ОП "Региони в растеж", за изпълнение на "Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. Русе" е на стойност 56 676 890,56 лв.
Кметът на Община Русе Пламен Стоилов подписа новата инвестиционна програма, вкоято включва четири приоритетни направления.

Първият инвестиционен приоритет е Интегриран градски транспорт. Той включва
Изграждането на надлез между кв. "Родина" 3 и кв. "Чародейка", пешеходна зона по ул. "Чипровци" и благоустрояване на околните пространства.
Предвижда се рехабилитация и реконструкция на пешеходния подлез при Математическа гимназия "Баба Тонка", зоната за обществен отдих по крайбрежната ивица, в района на ж.п. прелеза на Речна гара до ул. "Мостова", както и на ул. "Шипка" в участъка от ул. "Чипровци" до бул. "България".


Близо 17 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реконструкция и рехабилитация на крайбрежната зона, като продължение на приключилите през изминалата година дейности. Те са част от развитието на проекта "Градска среда".
Изграждането на нова кейова стена, панорамна велосипедна алея, сцени на открито, детски площадки и площадки за фитнес на открито, както и яхтено пристанище са само част от плануваните дейности, с които градът ще се утвърди като едно по-чисто, приветливо и безопасно място за живеене.

В тази приоритетна ос е включена и дългоочакваната рехабилитация на Парка на младежта, който след завършването на дейностите по облагородяване на парковите пространства ще се превърне в любимо място на русенци.
Част от предвидените дейности са свързани с полагането на нова настилка по алеите, изграждането на лятна естрада и читалня на открито, алеи за джогинг, а за любителите на колоезденето – нови велосипедни трасета и байк-парк.
Розариумът също ще промени изцяло облика си, а детски и фитнес площадки на открито ще продължават да се изграждат.

През следващия програмен период е планирано да бъдат осъществени още два социални проекта.
С финансирането по ОП "Региони в растеж" ще бъдат изградени и социални жилища за настаняване на лица от малцинствени групи и социално слаби лица.

Предвидени са и ремонтни дейности и мерки за енергийна ефективност на Комплекс за социални услуги за деца и семейства.

Четвъртият инвестиционен приоритет е "Образователна инфраструктура".
Основен ремонт в целодневните детски градини "Пинокио" 1 и 2 и в "Русалка" 2, с (внедрени мерки за енергийна ефективност и облагородяване на околнвит епространства ще се извършат като част от тазди инвестиционна ос.
Две от русенските училища ще бъдат изцяло ремонтирани – МГ "Баба Тонка" и СОУ "Христо Ботев". Ще бъдат изградени спортни площадки и озеленени прилежащите дворни пространства.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg