Facebook YouTube
Регистрация

Българските тунелни фирми дадоха заявка за строителството на лот 3 на "Струма"

Те са в състояние да изградят 2 тунелни тръби всяка с диаметър 100 кв.м за 50-60 месеца и 350 млн. евро общо

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 26.05.2014, Автор: Милена Василева
[281 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Българската асоциация по геотехническо и тунелно строителство (БАГТС) представи на пресконференция позицията на своите членове относно възможността българските фирми да прокопаят 15-километровия тунел в лот 3 на магистрала "Струма". Участие в нея взеха основно арх. инж. Валентин Трашлиев, управител на групата фирми в "Евроалианс", доц. Виктор Ташев, изпълнителен директор на БАГТС и преподавател в УАСГ, инж. Георги Станилов, управител на "Станилов"ЕООД, Андрей Ковачев, председател на Коалиция за спасяване на Кресненския пролом и др. Дни след пресконференцията заместник-министърът на транспорта Петър Киров изрази задоволство, че има обсъждания и сблъсък на позиции относно изграждането на лот 3 на АМ"Струма". По отношение на толкова голям и скъп проект е необходим консенсус в обществото, каза зам.-министър Киров.

Въпросите
- Предимства и недостатъци на приетия вариант за дълъг тунел през Кресненското дефиле, част от лот 3 на магистрала "Струма"
- Способни ли са българските фирми да участват в реализацията на този тунел?
- Какъв е периодът за строителство и съвместим ли е той с отрязъка 2014 - 2020 г.?
- Каква е истинската цена за изграждане на дългия тунел?
- Какви биха били експлоатационните разходи за него?
- Кое решение е най-добро за опазване на района на Кресненското дефиле?

Мнението на строителите
Ние не се конфронтираме със специалистите по пътно строителството, искаме да защитим каузата на нашата дейност, каза арх. инж. Валентин Трашлиев, управител на "Евроалианс"АД. Тунелът е възможен. За българските тунелни фирми той не е предизвикателство. Можем да го построим за 50-60 месеца за около 350 млн. евро. При прокопаването изкопът ще е не повече от 2.8-3 млн. кубика пръст.
Изграждането на тунела е в няколко фази, всяка има своята цена и време:
- пробив и укрепване
- изграждане на вътрешния бетон (вътрешна мантия)
- полагане на пътна настилка и пътно оборудването
- изграждане на вентилация, осветление и автоматизация
- система за безопасност - пожарогасене, пожароизвестяване, аварийни изходи.
Не се противопоставяме на пътните експерти, потвърди Георги Станилов, управител на "Станилов" ЕООД. Река Струма е бурна река, която бързо вдига ниво и отнася всичко по пътя си. Скалата, брегът е вулканичен, не попива вода, а я отбива, като така още повече увеличава скоростта на реката. Това означава, че фундирането за виадукти и мостове е много скъпо и опасно. Т.е. вариантът къси тунели и виадукти е по-скъп и опасен от тунелния.
Потвърждавам, че цената на тунела е 350 млн. евро, дори и да има големи изненади при геологията, тя няма да надхвърли 450 млн. евро, или 900 млн. лв. Суми от рода на 1.6 млрд. лева се просто неистина.
Валинтин Трашлиев посочи като цена за 1 км тунел 25 хил. лв. Така 30 км тунел, каквато е дължината на двете тръби, би струвал 750 хил. лв. Какви точно ще са сметките ще каже проучване за разходите и ползите на лот 3 на "Струма", което ще започне, щом бъде избран изпълнител. Тръжните документи на петте участника бяха отворени на 23 май.

Сроковете

Според експертите срокът за изграждане на тунела е 50-60 месеца, като забоите са повече от 4, т.е. прокопаването не започва само от четирите края на двете тръби, а има и междинни пресичания на едно или две места, от които също може да започне изграждане на тунела. Сега Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) е наела компания, която да подготви ОВОС на подобни нови пресичания.

Метод на изграждане
Експертите не препоръчаха използването на тунелопробивна машина за прокопаването на тунела, защото геологията на трасето е разнородна и непредвидима. Всички те предложиха класически способ, какъвто е новоавстрийският тунелен метод.
Според авторите на проекта за тунела, който ще бъде готов през есента на тази година, всичко дотук сочи необходимостта от класически метод на прокопаване на тунела. За в. "Строителство Градът" го потвърди и инж. Асен Антов, изпълнителен директор на НКСИП.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg