Facebook YouTube
Регистрация

Спонсори на "Сграда на годината"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 20.12.2009, Автор: Строителство Градът
[686 прочитания]
<b id="b_1260538617235_516" ourbold="1">Христо Щерев<br />
</b>

Христо Щерев

Фотограф: Строителство Градът

Като имате предвид сградите, които участват в Националния конкурс "Сграда на годината 2009", откривате ли тенденции в новото българско строителство? Как бихте характеризирали сектора, в който работи вашата компания, чрез новите сгради ?


Христо Щерев, търговски директор, ETEM Building Systems:
Новото строителство залага на разчупена архитектура и по-смели решения за използваните материали

На първо място бих желал да отбележа не без известна гордост, че в почти всички номинирани сгради в различните категории последните години ЕТЕМ Building Systems е доставчик на системни решения за окачени, вентилируеми фасади, композитни панели etalbond и други продукти. Това ми дава основание да коментирам тенденциите в новото българско строителство, което определено залага на разчупена архитектура на сградите, по-смели решения по отношение на използваните материали, цветове и форми.
Големият брой интересни сгради тази година, които са претенденти в своите категории, показват възхода на строителния бранш в последните години, който изживя своя апогей до средата на 2009.


Инж. Цанко Миланов, търговски директор, "Винербергер":
Сериозно внимание се обръща на инфраструктурата и заобикалящата среда
Впечатление прави, че в жилищните сгради вече сериозно внимание се обръща на инфраструктурата и заобикалящата среда – голяма част от комплексите са "затворен тип" с акцент върху удобствата и визията. Радостно е, че има стремеж към употребата на висококачествени материали и инвеститорите не се поддават на ценовия натиск на пазара и не изпадат в търсене на евтини и съответно некачествени материали. Наблюдава се повишена употреба на окачени фасади и завишен процент остъкляване. Смелите архитектурни форми не пречат на пълноценното усвояване на обемите. Доминират плоските покриви и по-модерна визия.


Арх. инж. Климентин Чернев, съуправител на "Алукьонигщал България":
Наблюдаваме изравняване на конкурентността при обекти, изградени в цялата страна
Качеството на архитектурните идеи и реализации се повишава въпреки тежките моменти, настъпили в строителния бранш. Наблюдава се положителна тенденция на умело съчетаване на различните материали и изразни средства в голяма част от обектите. За разлика от други години наблюдаваме изравняване на конкурентността при обекти, изградени от архитекти и инвеститори от цялата страна.
В областта на остъклените конструкции (покриви, фасади, прозорци) архитектите стават все по-смели и уверени в идеите си. Практически от показаните реализации се затвърждава усещането, че българските фирми - изпълнители на такива конструкции, са в състояние да се справят с всяка задача и ниво на сложност, спусната им от архитекта през инвеститора, стига тя да е, разбира се, технически издържана.
 

Станимир Механджийски, ръководител програма, "Телелинк":
Инвеститорите започват да обръщат все повече внимание на пренебрегвани доскоро въпроси
По наше виждане през последната година тенденциите в строителството на нови сгради определено се развиха в положителна посока. Нашият фокус е основно в офис площи, търговски комплекси, висок клас хотели и големи обществени сгради. Обнадеждаващо е, че инвеститорите в този сегмент започват да обръщат все повече внимание на пренебрегвани доскоро въпроси – микроклимат, автоматизация, комуникации и сигурност. Всички тези аспекти нямат пряко отношение към атрактивния външен вид на сградата, но реално осигуряват комфорта на обитателите и в голяма степен определят стойността на проекта. Положителен ефект оказва и навлизането на професионални фасилити мениджмънт компании на пазара. Те ясно осъзнават, че най-голяма част от разходите по време на жизнения цикъл на едно такова съоръжение са чисто експлоатационни, поради което оценяват наличието на модерни и пестящи от поддръжката системи.
Като цяло сме оптимистично настроени и продължаваме да се развиваме – разширяваме се географски, а в България добавяме нови решения към портфолиото си.


Асен Копрев, управител, "Феростийл":
Виждам все по-красиви сгради
Тенденциите в новото българско строителство са следствие на повишените изисквания на инвеститорите и натрупаният опит на строителните компании. Виждам все по-красиви сгради и все по-добре изпълнени. Надявам се това да продължи.
Строителните компании обръщат все по-голямо внимание на влаганите стомани, прецизността и времето за изработка на армировката. Много наши клиенти осъзнават, че получават от нас качествени изделия на добра цена.
Нашата цел е да оптимизираме техните проекти и да пестим техните пари.


Антон Дончев, управител на "ГЕЦЕ България":
В новите проекти се засилва стремежът за по-голяма безопасност на сградите
В "Сграда на годината" има две тенденции, които ще играят нарастваща роля в новите проекти. Това на първо място е стремежът за по-голяма безопасност на сградите, който намира отражение във все по-масовото използване на системи за отвeждане на дим и топлина (RWA), чиято основна цел е запазването на човешкия живот в случай на пожар.
Втората ярка тенденция е стремежът за по-голяма енергийна ефективност, като това далеч не се изчерпва с поставянето на фасадна топлоизолация. Прави впечатление интересът към системите за естествена вентилация и проветрение (SHEV), които правят климатизацията на сградата значително по-енергийно ефективна.
В отговор на тези тенденции GEZE предлага на българския пазар своите иновативни продукти за RWA и SHEV системи.


Веселина Балева, търговски директор, "Строителни Системи Нитера":
Акцент са сградите с обществена значимост и интерес
Тенденциите, присъстващи в новото българско строителство, са с акцент на сгради с обществена значимост и интерес. Обнадеждаващо е участието в конкурса на сгради от различни региони на България, което е показател, че инвестициите не са съсредоточени само в големите градове и курорти, но и в цялата страна. Модерното строителство налага високи професионални стандарти както в качеството на строителните материали, така и в прилагането им, което е гарант за сигурност и дълговечност, а също така е и конкурентно на международния пазар.


Анатоли Павлов, управител на "Рейнарс алуминиум България":
Стремеж за повече светлина и "отваряне" към света
Новото българско строителство следва тенденциите в останалия модерен свят и това усещане се усилва все повече с всяка изминала година в сградите, участващи в конкурса. Прави впечатление стремежът за повече светлина и "отваряне" към света под формата на повече стъклени повърхности, както и за повишаване на енергийната ефективност. Занапред очаквам тенденциите да запазят своята посока, като заедно с това ще се набляга все повече и на по-доброто съчетаване със заобикалящата природна среда. Макар и в условия на криза, в момента в България се реализират няколко проекта, в които се влагат авангардни дори за водещите европейски държави технологии.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 4 | август - септември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg