Facebook YouTube
Регистрация

Спонсори на "Сграда на годината"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 20.12.2009, Автор: Строителство Градът
[422 прочитания]
<b id="b_1260538617235_516" ourbold="1">Христо Щерев<br />
</b>

Христо Щерев

Фотограф: Строителство Градът

Като имате предвид сградите, които участват в Националния конкурс "Сграда на годината 2009", откривате ли тенденции в новото българско строителство? Как бихте характеризирали сектора, в който работи вашата компания, чрез новите сгради ?


Христо Щерев, търговски директор, ETEM Building Systems:
Новото строителство залага на разчупена архитектура и по-смели решения за използваните материали

На първо място бих желал да отбележа не без известна гордост, че в почти всички номинирани сгради в различните категории последните години ЕТЕМ Building Systems е доставчик на системни решения за окачени, вентилируеми фасади, композитни панели etalbond и други продукти. Това ми дава основание да коментирам тенденциите в новото българско строителство, което определено залага на разчупена архитектура на сградите, по-смели решения по отношение на използваните материали, цветове и форми.
Големият брой интересни сгради тази година, които са претенденти в своите категории, показват възхода на строителния бранш в последните години, който изживя своя апогей до средата на 2009.


Инж. Цанко Миланов, търговски директор, "Винербергер":
Сериозно внимание се обръща на инфраструктурата и заобикалящата среда
Впечатление прави, че в жилищните сгради вече сериозно внимание се обръща на инфраструктурата и заобикалящата среда – голяма част от комплексите са "затворен тип" с акцент върху удобствата и визията. Радостно е, че има стремеж към употребата на висококачествени материали и инвеститорите не се поддават на ценовия натиск на пазара и не изпадат в търсене на евтини и съответно некачествени материали. Наблюдава се повишена употреба на окачени фасади и завишен процент остъкляване. Смелите архитектурни форми не пречат на пълноценното усвояване на обемите. Доминират плоските покриви и по-модерна визия.


Арх. инж. Климентин Чернев, съуправител на "Алукьонигщал България":
Наблюдаваме изравняване на конкурентността при обекти, изградени в цялата страна
Качеството на архитектурните идеи и реализации се повишава въпреки тежките моменти, настъпили в строителния бранш. Наблюдава се положителна тенденция на умело съчетаване на различните материали и изразни средства в голяма част от обектите. За разлика от други години наблюдаваме изравняване на конкурентността при обекти, изградени от архитекти и инвеститори от цялата страна.
В областта на остъклените конструкции (покриви, фасади, прозорци) архитектите стават все по-смели и уверени в идеите си. Практически от показаните реализации се затвърждава усещането, че българските фирми - изпълнители на такива конструкции, са в състояние да се справят с всяка задача и ниво на сложност, спусната им от архитекта през инвеститора, стига тя да е, разбира се, технически издържана.
 

Станимир Механджийски, ръководител програма, "Телелинк":
Инвеститорите започват да обръщат все повече внимание на пренебрегвани доскоро въпроси
По наше виждане през последната година тенденциите в строителството на нови сгради определено се развиха в положителна посока. Нашият фокус е основно в офис площи, търговски комплекси, висок клас хотели и големи обществени сгради. Обнадеждаващо е, че инвеститорите в този сегмент започват да обръщат все повече внимание на пренебрегвани доскоро въпроси – микроклимат, автоматизация, комуникации и сигурност. Всички тези аспекти нямат пряко отношение към атрактивния външен вид на сградата, но реално осигуряват комфорта на обитателите и в голяма степен определят стойността на проекта. Положителен ефект оказва и навлизането на професионални фасилити мениджмънт компании на пазара. Те ясно осъзнават, че най-голяма част от разходите по време на жизнения цикъл на едно такова съоръжение са чисто експлоатационни, поради което оценяват наличието на модерни и пестящи от поддръжката системи.
Като цяло сме оптимистично настроени и продължаваме да се развиваме – разширяваме се географски, а в България добавяме нови решения към портфолиото си.


Асен Копрев, управител, "Феростийл":
Виждам все по-красиви сгради
Тенденциите в новото българско строителство са следствие на повишените изисквания на инвеститорите и натрупаният опит на строителните компании. Виждам все по-красиви сгради и все по-добре изпълнени. Надявам се това да продължи.
Строителните компании обръщат все по-голямо внимание на влаганите стомани, прецизността и времето за изработка на армировката. Много наши клиенти осъзнават, че получават от нас качествени изделия на добра цена.
Нашата цел е да оптимизираме техните проекти и да пестим техните пари.


Антон Дончев, управител на "ГЕЦЕ България":
В новите проекти се засилва стремежът за по-голяма безопасност на сградите
В "Сграда на годината" има две тенденции, които ще играят нарастваща роля в новите проекти. Това на първо място е стремежът за по-голяма безопасност на сградите, който намира отражение във все по-масовото използване на системи за отвeждане на дим и топлина (RWA), чиято основна цел е запазването на човешкия живот в случай на пожар.
Втората ярка тенденция е стремежът за по-голяма енергийна ефективност, като това далеч не се изчерпва с поставянето на фасадна топлоизолация. Прави впечатление интересът към системите за естествена вентилация и проветрение (SHEV), които правят климатизацията на сградата значително по-енергийно ефективна.
В отговор на тези тенденции GEZE предлага на българския пазар своите иновативни продукти за RWA и SHEV системи.


Веселина Балева, търговски директор, "Строителни Системи Нитера":
Акцент са сградите с обществена значимост и интерес
Тенденциите, присъстващи в новото българско строителство, са с акцент на сгради с обществена значимост и интерес. Обнадеждаващо е участието в конкурса на сгради от различни региони на България, което е показател, че инвестициите не са съсредоточени само в големите градове и курорти, но и в цялата страна. Модерното строителство налага високи професионални стандарти както в качеството на строителните материали, така и в прилагането им, което е гарант за сигурност и дълговечност, а също така е и конкурентно на международния пазар.


Анатоли Павлов, управител на "Рейнарс алуминиум България":
Стремеж за повече светлина и "отваряне" към света
Новото българско строителство следва тенденциите в останалия модерен свят и това усещане се усилва все повече с всяка изминала година в сградите, участващи в конкурса. Прави впечатление стремежът за повече светлина и "отваряне" към света под формата на повече стъклени повърхности, както и за повишаване на енергийната ефективност. Занапред очаквам тенденциите да запазят своята посока, като заедно с това ще се набляга все повече и на по-доброто съчетаване със заобикалящата природна среда. Макар и в условия на криза, в момента в България се реализират няколко проекта, в които се влагат авангардни дори за водещите европейски държави технологии.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 4 | август - септември 2016 | в две тела

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg