Facebook YouTube
Регистрация

Започва строителството на първите къщи от проекта "Загора голф"

До пет години се предвижда сградите и игрището да бъдат завършени

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.11.2008, Автор: Уляна КЬОСЕВА
[74 прочитания]
Теренът се намира на 12 километра северозападно от Стара Загора, в непосредствена близост до Старозагорски минерални бани

Теренът се намира на 12 километра северозападно от Стара Загора, в непосредствена близост до Старозагорски минерални бани
Фотограф: СГ

В полите на Средна гора предстои изграждането на уникален комплекс "Загора голф". Инициаторите на проекта Стивън и Евелина Кол стартират работата по него в средата на 2006 г., водени от емоция, въображение и прагматизъм. Старозагорката Евелина Кол е избрала мястото за реализация на проекта - на 12 километра от областния град, на едно от най-красивите места в подножието на Средна гора. С въображение на терена се съчетават голф игрище с 18 дупки, голф клуб и хотел, спа център и съоръжения за развлечения, търговска и обществена част, жилищна зона и бизнес парк. Прагматизмът е в уникалното съчетаване на зона за живеене и зона за работа. В тази зона ще бъдат разположени офиси за фирми, работещи в сферата на високите технологии. "В региона работят много чужденци, които биха желали да имат стандарта на живот, с който са свикнали и който жилищата в комплекса могат да им осигурят. През следващите 5 години само за комплекс "Марица-изток" ще бъдат необходими 400 - 500 жилища за такива специалисти", разказва Петя Ацинова, която при стартирането на проекта ръководи Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора. Именно агенцията става посредник между общността и потенциалните инвеститори тогава. Ръководството и експерти от администрацията и общинския съвет се запознават с проекта на организираните в общината срещи, на които са поканени и медиите. Прави се представяне на проекта и пред жителите на селата Пряпорец и Борилово. Заради високия потенциал за развитие на целия район той е добре приет и подкрепен от местните жители.
Досега за реализацията на проект "Загора голф" са инвестирани 10 млн. евро, изразходвани главно за закупуване на 1500 дка земя в землищата на селата Пряпорец и Борилово. Същинската работа едва сега започва. В момента се проектират електро- и водозахранването на комплекса. Предвидено е изграждането на три малки пречиствателни станции, към които в перспектива може да се включи и село Пряпорец.
Първият етап на строителството - демонстрационната зона на комплекса - започва съвсем скоро с изграждането на пет сгради с 22 еднофамилни жилища от 152 до 165 кв.м. За тях вече има строително разрешение.
Предвижданият срок за цялостно изпълнение на проекта е 5 години. По предварителни проучвания през следващите 6 години комплекс "Загора голф" може да заеме около 5% от пазара на недвижими имоти в Стара Загора.

Проектът
- 812 декара обща площ, от които 103 декара търговска и индустриална зона и 454 дка голф игрище, "следващо" естествените извивки на терена, и развлекателни съоръжения;
- 500 къщи със средна площ 159 кв.м, с ниска гъстота и интензитет на застрояване
Как е подбрано мястото
- Теренът се намира на 12 километра северозападно от Стара Загора, в непосредствена близост до Старозагорски минерални бани и е разположен на живописните южни склонове на Средна гора.
- Наличието на добра пътна мрежа, вода, електрозахранване и оптичен кабел гарантира изграждането на необходимата висококачествена инфраструктура на комплекса.
- Проектът за изграждането на City Ring Road ще осигури още по-бърз достъп до комплекса от всички краища на града.
- Големият потенциал на Старозагорски минерални бани, определен от качеството на минералната вода, и събуденият инвеститорски интерес към курорта засилват интереса и към бъдещия комплекс.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg