Facebook YouTube
Регистрация

Сградата с часовника на ул. "11 август" в Пловдив става бизнес център

Амбицията на инвеститора е да възстанови облика на старинното здание

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 30.05.2008, Автор: Светла ДОБРЕВА
[317 прочитания]

Фотограф: СГ

Обект Многофункционална сграда Централна градска част - Пловдив
Инвеститор "Юнион пропърти" ЕАД - София
Проектант "Люмарх" ООД с ръководител арх. Людмил Дишлиев
Изпълнител "Бибов и ко" ООД
Консултант "Консултантска инженерна група" ООД
ЗП 268 кв.м
РЗП 1400 кв.м

През юни ще стартира основната реконструкция на старинната сграда с часовника на ъгъла на ул. "11 август" с ул. "Отец Паисий" в центъра на Пловдив. Повече от 10 години зданието, което е част от групов паметник на културата, стои затворено и не се поддържа. Последното му предназначение беше банков офис и администрация.
През септември 2007 г. сградата бе закупена от "Юнион пропърти" ЕАД - дъщерно дружество на "Юнион груп". Инвестиционната компания е специализирана в областта на управлението на активи и придобиване на недвижими имоти с цел експлоатация или отдаване под наем. В нейното портфолио влизат административни сгради в София и Бургас, както и МБАЛ "Хигия" в Пазарджик.
Амбицията на "Юнион пропърти" е да възстанови облика на старинното пловдивско здание и да му вдъхне нов живот, превръщайки го в многофункционален бизнес и търговски център.
Ъгловото разположение на имота осигурява както отличен пешеходен достъп от главната улица "Княз Ал. Батенберг", така и автомобилен - откъм ул. "Отец Паисий".
Проектът за основната реконструкция и преустройство на сградата е изготвен от архитектурно студио "Люмарх" с ръководител арх. Людмил Дишлиев и колектив в състав арх. Мария Маркова (част "Архитектура"), инж. М. Иванчев (част "Конструкции"), инж. Е. Селиктар (част ОВК), инж. Г. Георгиев (част ВиК) и инж. А. Йорданова (част "Електро"). Разработката е съгласувана с НИПК и отговаря на изискванията за реконструкция и реставрация на ансамблов паметник на културата.
Съществуващата сграда заема изцяло ъгловия имот с площ 268 кв.м. Развита е на 5 нива и сутерен. Общата разгъната застроена площ на обекта е 1172 кв.м, като с планираното преустройство се осигурява възможност за нейното увеличение до 1400 кв.м.
Конструкцията е от масивни тухлени зидове и гредоред. Покривът е с дървена конструкция и керемиди.
Новото проектно решение предвижда отваряне на нов вход от север за партерното ниво. Съществуващият вход от запад откъм ул. "11 август" и стълбището се запазват. До тях се предвижда и асансьор в съответствие с изискванията за изграждане на достъпна среда. На партера (ЗП 268 кв.м) се планира обособяване на финансов офис. Еднотипните надпартерни етажи (212 кв.м) са с максимално изчистена планова схема, позволяваща гъвкави разпределения на помещенията за търговски и административни нужди. В мансардния етаж е разположено кафене за посетителите.
Реконструкцията на сградата ще се състои в подмяна на гредореда с монолитни стоманобетонни плочи и общо укрепване на фасадните стени отвътре. Геометричните параметри на обема се запазват изцяло по отношение на кота корниз, цокъл, отвори и декоративни елементи. Предвижда се монтиране на нова дограма, фасадна реставрация с полагане на естествена декоративна мазилка и освежаване на автентични детайли. Покривната конструкция се подменя изцяло.
С оригиналния си пластичен обем зданието се явява ефектно начало на източния фронт на малката пешеходна улица "11 август" и продължение на архитектурния ансамбъл от сгради по ул. "Отец Паисий". С реализацията на проекта сградата ще придобие една съвременна визия, подчертаваща уникалната архитектурна идентичност на пловдивската централна зона. Предвижда се новият бизнес и търговски център да отвори врати тази есен.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg