Facebook YouTube
Регистрация

Сградата с часовника на ул. "11 август" в Пловдив става бизнес център

Амбицията на инвеститора е да възстанови облика на старинното здание

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 30.05.2008, Автор: Светла ДОБРЕВА
[199 прочитания]

Фотограф: СГ

Обект Многофункционална сграда Централна градска част - Пловдив
Инвеститор "Юнион пропърти" ЕАД - София
Проектант "Люмарх" ООД с ръководител арх. Людмил Дишлиев
Изпълнител "Бибов и ко" ООД
Консултант "Консултантска инженерна група" ООД
ЗП 268 кв.м
РЗП 1400 кв.м

През юни ще стартира основната реконструкция на старинната сграда с часовника на ъгъла на ул. "11 август" с ул. "Отец Паисий" в центъра на Пловдив. Повече от 10 години зданието, което е част от групов паметник на културата, стои затворено и не се поддържа. Последното му предназначение беше банков офис и администрация.
През септември 2007 г. сградата бе закупена от "Юнион пропърти" ЕАД - дъщерно дружество на "Юнион груп". Инвестиционната компания е специализирана в областта на управлението на активи и придобиване на недвижими имоти с цел експлоатация или отдаване под наем. В нейното портфолио влизат административни сгради в София и Бургас, както и МБАЛ "Хигия" в Пазарджик.
Амбицията на "Юнион пропърти" е да възстанови облика на старинното пловдивско здание и да му вдъхне нов живот, превръщайки го в многофункционален бизнес и търговски център.
Ъгловото разположение на имота осигурява както отличен пешеходен достъп от главната улица "Княз Ал. Батенберг", така и автомобилен - откъм ул. "Отец Паисий".
Проектът за основната реконструкция и преустройство на сградата е изготвен от архитектурно студио "Люмарх" с ръководител арх. Людмил Дишлиев и колектив в състав арх. Мария Маркова (част "Архитектура"), инж. М. Иванчев (част "Конструкции"), инж. Е. Селиктар (част ОВК), инж. Г. Георгиев (част ВиК) и инж. А. Йорданова (част "Електро"). Разработката е съгласувана с НИПК и отговаря на изискванията за реконструкция и реставрация на ансамблов паметник на културата.
Съществуващата сграда заема изцяло ъгловия имот с площ 268 кв.м. Развита е на 5 нива и сутерен. Общата разгъната застроена площ на обекта е 1172 кв.м, като с планираното преустройство се осигурява възможност за нейното увеличение до 1400 кв.м.
Конструкцията е от масивни тухлени зидове и гредоред. Покривът е с дървена конструкция и керемиди.
Новото проектно решение предвижда отваряне на нов вход от север за партерното ниво. Съществуващият вход от запад откъм ул. "11 август" и стълбището се запазват. До тях се предвижда и асансьор в съответствие с изискванията за изграждане на достъпна среда. На партера (ЗП 268 кв.м) се планира обособяване на финансов офис. Еднотипните надпартерни етажи (212 кв.м) са с максимално изчистена планова схема, позволяваща гъвкави разпределения на помещенията за търговски и административни нужди. В мансардния етаж е разположено кафене за посетителите.
Реконструкцията на сградата ще се състои в подмяна на гредореда с монолитни стоманобетонни плочи и общо укрепване на фасадните стени отвътре. Геометричните параметри на обема се запазват изцяло по отношение на кота корниз, цокъл, отвори и декоративни елементи. Предвижда се монтиране на нова дограма, фасадна реставрация с полагане на естествена декоративна мазилка и освежаване на автентични детайли. Покривната конструкция се подменя изцяло.
С оригиналния си пластичен обем зданието се явява ефектно начало на източния фронт на малката пешеходна улица "11 август" и продължение на архитектурния ансамбъл от сгради по ул. "Отец Паисий". С реализацията на проекта сградата ще придобие една съвременна визия, подчертаваща уникалната архитектурна идентичност на пловдивската централна зона. Предвижда се новият бизнес и търговски център да отвори врати тази есен.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg