Facebook YouTube
Регистрация

Комплекс "Младост" е ново начало за леката атлетика на Варна

Прогнозният размер на инвестицията е 40 млн. лева

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 23.05.2008, Автор: Силвия Ценова
[126 прочитания]

Фотограф: СГ

Обект Спортен комплекс "Младост", кв. "Младост", Варна
Инвеститор "Спортен комплекс "Варна" АД
Проектант Студио "Е - Арх", Варна
Площ УПИ 37 860 кв.м
ЗП 6 672.74 кв. м
РЗП сграда 47 108.38 кв.м.
Площ на игрищата 22 912.60 кв.м
Площ на игрищата за тенис на корт 3595 кв.м
Фаза проект

В началото на 2009 г. е предвидено да започне строителството на новия спортен комплекс "Младост". Той е разположен в едноименния варненски квартал и ще бъде изграден на мястото на построения преди повече от 40 години стадион. Спортното съоръжение бе дадено на концесия за 35 години на "Спортен център Варна" АД. Проектът е разработен от екип на Студио "Е - Арх" с главени проектанти арх. Мартин Христов и арх. Антон Колев.
Проектът предвижда изграждането на мултифункционален спортен комплекс върху терена с площ 37 860 кв.м, включващ 80-метрова многофункционална сграда с обща разгъната застроена площ 47 108 кв.м, лекоатлетически стадион и тенис кортове. Изцяло новото спортно съоръжение е съобразено с всички изиск­вания на Международната федерация по лека атлетика (IAFA) и се предвижда, освен да бъде домакин на международни състезания, да привлича целогодишно гражданите на Варна, желаещи да се занимават с масов спорт.
Пунктовата хотелска и административна сграда, с разположения на последно ниво панорамен ресторант, търговският център, предвиден изцяло за спортни стоки, ще се превърнат в емблематичен елемент от силуета на съвременна Варна, смятат инвеститорите.
Основният подход към комплекса е решен от север - през бул. "Цар Освободител". Пред сградата са организирани 76 паркоместа за посетители, шест за автобуси и 10 места за ВИП гости. Входовете към сградата са пешеходни - към хотелския комплекс, към офис частта, към търговския център и автомобилен - към подземния гараж с 364 паркоместа. Входовете за зрителите на състезанията са от запад и изток.

Ниво конгресен център
Тук са разположени многофункционална конгресна зала с площ 429 кв.м, предвидена да се прегражда в зависимост от нуждите на състезанията, както и е оборудвана да се ползва през останалото време от годината за конгреси. Тук са ситуирани и лоби барът на хотела, зоната за съдии и медии по време на състезанията и администрацията на целия комплекс. От централното фоайе самостоятелен външен асансьор качва гостите до панорамния ресторант на кота +74.43, откъдето се открива гледка към целия град, залива и езерото.

Търговски център
Специализираният търговски център за спортни стоки, екипировка и оборудване е на две нива и е с площ 8866 кв.м. В него ще се помещават магазини за спортни принадлежности, екипировка и оборудване - облекла, аксесоари, обувки, козметика. Над търговския център ще бъде разположен детски кът със зони за игри, спорт и павилиони за бързо хранене с площ 4433 кв.м.

Офис център
Офис центърът е с площ 4244 кв.м и заема шест етажа в сградата. Достъпът до него е от самостоятелен охраняем вход с фоайе, откъдето има директни връзки до конгресния център и подземния паркинг.

Хотелска част
Гостите на хотела - спортистите за състезанията, треньори, съдии, трениращи отбори, достигат през приемното пространство с рецепция и лоби бар до хотелските стаи със 180 легла, разположени в девет от етажите на високото тяло, ресторант с открита тераса, който е с пряка видимост към основното игрище, и конферентния център на второ ниво.

Зона за подготовка за състезания
Под входното ниво, с директен достъп както от паркинга за спортисти, така и през централното фоайе на хотела, е разположена зоната за подготовка за състезания - съблекални за спортисти, тренировъчни зали, фитнес зала, СПА център, помещения за треньори и съдии, складови зони. Цялото пространство е предвидено да се ползва и извън състезания от спортуващи граждани, които ще използват пистите, игрищата, тенис кортовете, фитнес залата и СПА центъра. Това ниво е с директен излаз през микс зона на спортното игрище.
На част от това ниво, както и на цялото долно са разположени 364 паркоместа.

Лекоатлетически стадион
Лекоатлетическият стадион ще бъде изцяло изграден наново. Предвиждат се писта с осем коридора, сектори за овчарски, дълъг и троен скок, хвърляне на гюле, чук, копие, зона за водно препятствие на дългите дисциплини. Настилката на игрището ще е тревна и ще предлага възможност да тренират футболни отбори. Отделно са предвидени четири писти за загрявка, две мултифункционални игрища и шест игрища за тенис на корт с възможност за покриване през зимата. Площта на игрищата е 22 912 кв.м, на тенис кортовете - 35 950 кв.м. Трибуните предлагат места за 1880 зрители, 144 бизнес места, ВИП лоджия и 20 места за хора с ограничена мобилност. Защитени са с козирка, частично светлопропусклива в зоните на пътеките и вертикалните комуникации между секторите. Предвидени са зони за медиите и съдийски център.
Изграждането и въвеждането в експлоатация на обекта ще бъде извършено в рамките на 26 месеца съгласно поставения срок в концесионния договор след получаване на всички строи­телни разрешения. Прог­нозният размер на инвестициите е 40 млн. лева.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg