Facebook YouTube
Регистрация

Комплекс "Младост" е ново начало за леката атлетика на Варна

Прогнозният размер на инвестицията е 40 млн. лева

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 23.05.2008, Автор: Силвия Ценова
[181 прочитания]

Фотограф: СГ

Обект Спортен комплекс "Младост", кв. "Младост", Варна
Инвеститор "Спортен комплекс "Варна" АД
Проектант Студио "Е - Арх", Варна
Площ УПИ 37 860 кв.м
ЗП 6 672.74 кв. м
РЗП сграда 47 108.38 кв.м.
Площ на игрищата 22 912.60 кв.м
Площ на игрищата за тенис на корт 3595 кв.м
Фаза проект

В началото на 2009 г. е предвидено да започне строителството на новия спортен комплекс "Младост". Той е разположен в едноименния варненски квартал и ще бъде изграден на мястото на построения преди повече от 40 години стадион. Спортното съоръжение бе дадено на концесия за 35 години на "Спортен център Варна" АД. Проектът е разработен от екип на Студио "Е - Арх" с главени проектанти арх. Мартин Христов и арх. Антон Колев.
Проектът предвижда изграждането на мултифункционален спортен комплекс върху терена с площ 37 860 кв.м, включващ 80-метрова многофункционална сграда с обща разгъната застроена площ 47 108 кв.м, лекоатлетически стадион и тенис кортове. Изцяло новото спортно съоръжение е съобразено с всички изиск­вания на Международната федерация по лека атлетика (IAFA) и се предвижда, освен да бъде домакин на международни състезания, да привлича целогодишно гражданите на Варна, желаещи да се занимават с масов спорт.
Пунктовата хотелска и административна сграда, с разположения на последно ниво панорамен ресторант, търговският център, предвиден изцяло за спортни стоки, ще се превърнат в емблематичен елемент от силуета на съвременна Варна, смятат инвеститорите.
Основният подход към комплекса е решен от север - през бул. "Цар Освободител". Пред сградата са организирани 76 паркоместа за посетители, шест за автобуси и 10 места за ВИП гости. Входовете към сградата са пешеходни - към хотелския комплекс, към офис частта, към търговския център и автомобилен - към подземния гараж с 364 паркоместа. Входовете за зрителите на състезанията са от запад и изток.

Ниво конгресен център
Тук са разположени многофункционална конгресна зала с площ 429 кв.м, предвидена да се прегражда в зависимост от нуждите на състезанията, както и е оборудвана да се ползва през останалото време от годината за конгреси. Тук са ситуирани и лоби барът на хотела, зоната за съдии и медии по време на състезанията и администрацията на целия комплекс. От централното фоайе самостоятелен външен асансьор качва гостите до панорамния ресторант на кота +74.43, откъдето се открива гледка към целия град, залива и езерото.

Търговски център
Специализираният търговски център за спортни стоки, екипировка и оборудване е на две нива и е с площ 8866 кв.м. В него ще се помещават магазини за спортни принадлежности, екипировка и оборудване - облекла, аксесоари, обувки, козметика. Над търговския център ще бъде разположен детски кът със зони за игри, спорт и павилиони за бързо хранене с площ 4433 кв.м.

Офис център
Офис центърът е с площ 4244 кв.м и заема шест етажа в сградата. Достъпът до него е от самостоятелен охраняем вход с фоайе, откъдето има директни връзки до конгресния център и подземния паркинг.

Хотелска част
Гостите на хотела - спортистите за състезанията, треньори, съдии, трениращи отбори, достигат през приемното пространство с рецепция и лоби бар до хотелските стаи със 180 легла, разположени в девет от етажите на високото тяло, ресторант с открита тераса, който е с пряка видимост към основното игрище, и конферентния център на второ ниво.

Зона за подготовка за състезания
Под входното ниво, с директен достъп както от паркинга за спортисти, така и през централното фоайе на хотела, е разположена зоната за подготовка за състезания - съблекални за спортисти, тренировъчни зали, фитнес зала, СПА център, помещения за треньори и съдии, складови зони. Цялото пространство е предвидено да се ползва и извън състезания от спортуващи граждани, които ще използват пистите, игрищата, тенис кортовете, фитнес залата и СПА центъра. Това ниво е с директен излаз през микс зона на спортното игрище.
На част от това ниво, както и на цялото долно са разположени 364 паркоместа.

Лекоатлетически стадион
Лекоатлетическият стадион ще бъде изцяло изграден наново. Предвиждат се писта с осем коридора, сектори за овчарски, дълъг и троен скок, хвърляне на гюле, чук, копие, зона за водно препятствие на дългите дисциплини. Настилката на игрището ще е тревна и ще предлага възможност да тренират футболни отбори. Отделно са предвидени четири писти за загрявка, две мултифункционални игрища и шест игрища за тенис на корт с възможност за покриване през зимата. Площта на игрищата е 22 912 кв.м, на тенис кортовете - 35 950 кв.м. Трибуните предлагат места за 1880 зрители, 144 бизнес места, ВИП лоджия и 20 места за хора с ограничена мобилност. Защитени са с козирка, частично светлопропусклива в зоните на пътеките и вертикалните комуникации между секторите. Предвидени са зони за медиите и съдийски център.
Изграждането и въвеждането в експлоатация на обекта ще бъде извършено в рамките на 26 месеца съгласно поставения срок в концесионния договор след получаване на всички строи­телни разрешения. Прог­нозният размер на инвестициите е 40 млн. лева.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg