Facebook YouTube
Регистрация

Магистрала "Черно море" ще търси връзка с летище Бургас

Предпочетеният "зелен" вариант на трасето избира далечния обход на Варна по препоръка на консултанта КРМG

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 25.11.2007, Автор: Милена ВАСИЛЕВА
[189 прочитания]
Обмислят се промени в трасето на магистрала "Черно море" според "зеления" вариант, които обхващат обходен път на Варна с връзка на магистрала "Хемус", промяна на трасето около село Ветрен поради екологични съображения и осъществяване на връзка с летище Бургас. Това каза главният секретар на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Милош Поцков. Правителството заедно с Европейската инвестиционна банка е предвидило тази магистрала за концесиониране, припомни инж. Поцков.
Общата дължина на магистрала "Черно море" е 103.2 км, сега се обмисля да бъде построено около 95-километрово трасе, което започва от село Приселци, на юг от Варна, при пътния възел, и завършва при Ветрен, на запад от Бургас. Все още се уточнява трасето между Ветрен и Каблешково, каквато е схемата по избрания "зелен" вариант на магистралата. Интересна ще бъде и връзката на "Черно море" с "Тракия". Разликата от 8.2 км е заради участъка от Аспаруховия мост във Варна до Приселци, който е магистрален, използва се повече от две десетилетия, има габарит 29 м, по 2 ленти в посока, които са по 3.75 м, а аварийните - по 3 м при средна разделителна ивица 4 м и банкети по 1.5 м.
Един от последните обявени варианти за трасето свързва Бургас с Белослав, преминавайки през Каблешково, Свети Влас, Баня, Обзор, Приселци. Проблемните участъци: Приселци - обход на Варна и Ветрен - магистрала "Черно море", все още са в идейна фаза. За трасето са правени предпроектни проучвания през 2002-2003 г. от "Трансконсулт - 22" и "Инжпроект" - Варна. Министерството на транспорта е взело решение да възложи актуализирането им, но това все още не е станало.
Експертите от КРМG подготвят социално-икономическия анализ, в който има препоръки за далечен обход на Варна, край Белослав, като се търси частта, в която да се пресече белославското езеро и оттам връзката й с "Хемус", от една страна, и продължаването й по посока Румъния. Според една от идеите "Черно море" ще се свързва с "Хемус" посредством естакада.
Втората връзка е на "Черно море" с магистрала "Тракия" при Ветрен и с подход към летище Бургас. Препоръката на консултанта е за тази посока на развитие на трасето, което да обслужва и двете морски летища.
Проучванията на "Черно море" са изпълнени според вариант, в който  магистралата дублира участъка от главен път I-9 между областните центрове Варна и Бургас. Сега този вариант е на заден план. Това налага тяхната актуализация.

Връзката между морския, северния и южния аутобан
С изграждането на магистрала "Черно море", която е предвидена да бъде 103 км, ще се завърши коридор 8, който ще свърже пристанищата Варна и Бургас с албанското Дуръс, т.е. ще има сухопътна връзка между Черно и Адриатическо море. Път I-9, който сега обслужва преобладаващата част от товарите и пътниците между двата морски града, е в добро състояние, защото е рехабилитиран по различни програми на фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Важни за магистрала "Черно море" са "Тракия" и "Хемус", които довеждат до нея вътрешния и международния трафик. За "Тракия" все още предстои решаване на казуса за концесията (още на стр. 14). За "Хемус" също се предвижда концесия, оценката как това може да стане предстои. Общата й дължина е 423 км.
->Участъкът София - пътен възел "Яна" от км 0+000 до км 8+500 е включен в секторна оперативна програма "Транспорт", като за него е заложена стойност от 32 млн. евро. Търгът за избор на изпълнители вече беше обявен. До 27 ноември се приемат оферти за участие в търга за супервайзър, а до 30 ноември - за строител. Изграждането на обекта ще започне през 2008 г. и ще завърши през 2010-2011 г. 
->Участъкът от  пътен възел "Яна" до Ябланица (временна връзка "Прелог") от км 8+500 до км 70+294 е в експлоатация.
->За отсечката Ябланица - Боаза - път 2 (Белокопитово) има проучвания в различна степен на готовност. За една част от трасето е приключила и отчуждителната процедура.
->За участъка от път 2 (Белокопитово) до път 7 (Силистра - Ямбол) -  от км 337+302 до км 349+500, е сключен договор за строителство.
->Строи се и участъкът от път 7 до Каспичан - от км 349+980 до км 373+800.
->В експлоатация е Каспичан - Варна от км 373+800 до км 423+000.


Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg