Facebook YouTube
Регистрация

Трионовидно начленена фасада отличава нова сграда в Пловдив

Високи витрини и силно издаден напред кулообразен елемент са част от архитектурните акценти на обекта

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 27.10.2007, Автор: Светла ДОБРЕВА
[68 прочитания]
Обект Сграда с жилищно и обществено обслужване  с подземен паркинг и трафопост,  ул. "Янко Сакъзов", Пловдив
Инвеститор "Випер" ЕООД - Пловдив
Проектант "А&У Вергщадт" с водещи архитекти  Антоан Богданов и Марий Гаджев
Изпълнител "Сиенит" ООД - Пловдив
Консултант "Вини" ЕООД - Пловдив
Площ УПИ 1417.00 кв.м
ЗП 1156.58 кв.м
РЗП 9125 кв.м


В непосредствена близост с река Марица, срещу сградата на Университета по хранителни технологии в Пловдив, започна строежът на луксозна жилищно-офисна сграда. Амбицията на инвеститора - "Випер" ЕООД, и на изпълнителя - "Сиенит" ООД, е строително-монтажните работи да бъдат завършени в рамките на 9 месеца. Проектът е изработен от младите пловдивски архитекти Антоан Богданов и Марий Гаджев на базата на задълбочени предпроектни проучвания и три алтернативни идейни варианта, каквато е световната архитектурна практика. Като съпроектанти в разработката участват арх. Александър Костов, кан. арх. Кремена Рожевска, техн. Красен Костов. Конструктори са инж. Щерю Щерев и инж. Иван Чанков - консултант.
Сградата е свободностояща, разположена е на мястото на открит паркинг, заключен между улиците "Янко Сакъзов", "Жан Жорес" и "Антон Страшимиров". Конфигурацията на имота е с формата на триъгълник и съгласно издадената скица с виза за проучване и проектиране са фиксирани 4 коти корниз: по ул. "Янко Сакъзов", преобладаващо 18.00 м и малък участък с първа кота корниз 15.00 м, преминаваща след прибиране от 3.00 м в 18.00 м, по ул. "Антон Страшимиров" - 12.00 м и 14.00 м, и втора кота корниз частично 18 м, а по ул. "Жан Жорес" -15.00 м и 12.00 м, и втора кота корниз 18.00 м.
Към ул. "Жан Жорес" е оформен вътрешен двор с рампа, осигуряваща транспортното обслужване на подземния паркинг. Отстоянието между обемите към оформящия се вътрешен двор е 12.30 м. В обособеното вътрешно пространство е запазен съществуващият трафопост и са организирани шест надземни паркоместа и две зони за паркиране на общо осем мотоциклета.
Сградата се състои от три блока - А, В и D, отделени на деформационни фуги един от друг и с различно функционално предназначение. Блок В заема западната част на имота и е с преобладаваща 6-етажна застройка. В северната му половина на партера са развити магазини за промишлени стоки, а на следващите пет нива - офис помещения със свободна планировка. На последното мансардно ниво е оформено просторно жилище, тип пентхауз, достъпно от втората жилищна част на блока.
Южната част на блок В е предимно с жилищно предназначение, като в партера са организирани два магазина, а по останалите нива са проектирани апартаменти с квадратури от 70 до 150 кв.м. Жилищата са развити по класическа схема с просторни дневни, една или две спални, кабинет, две бани, както и малък килер.
Двете части на блок В имат самостоятелни стълбищни клетки с осигурено странично естествено осветление, като за офисната част стълбището е отделено от обслужващите етажни коридори с алуминиеви витрини със самозатварящи се димоуплътнени врати. Към тях са предвидени и пътнически асансьори, съобразени и изискванията на Наредба 6 за достъпна среда. Блокът е решен с безгредова стоманобетонова конструкция, което дава възможност за обединяване на офис площите в зависимост от желанията на техните ползватели.
Блок А заема североизточния ъгъл на имота и е изцяло с офисно предназначение. На етаж са предвидени по три офис единици, всяка с площ около 116 кв.м. Вертикалната връзка между етажите се осъществява със стоманобетонова стълбищна клетка с директно странично осветление.
Блок D е ситуиран в южния ъгъл на застройката и в него са обособени два магазина на партерно ниво, по два апартамента на следващите три етажа и просторно жилище тип пентхауз на мансардата.
Цялото подземно ниво на кота -3.20 е усвоено за изграждане на подземен паркинг за 33 коли. Светлата височина на партерната част и в трите блока е 3.20 м.
Сградата е проектирана с монолитна конструкция - колони, плочогреди и шайби. Покривът е решен като единичен, топъл, със стоманобетонна плоча и необходимите хидроизолационни покрития. По наклонените мансардни покриви и кулообразния завършек в северната част са предвидени обшивки с дълготрайната и непроменяща сребристо-графитения си матов цвят цинкова ламарина на "Райн цинк" - Германия. Покривните тераси, чиято площ е значителна поради приетия принцип на терасовидно прибиране на мансардното ниво, са предвидени за озеленяване. Към тях са проектирани и метални перголи, които ще се използват като ефектен елемент към озеленяването и експлоатацията на покривите.
Всички външни и част от вътрешните преградни стени са с газобетонни блокчета. За вътрешните разпределения на офисите са заложени стъклени паравани на острови "американски тип". Подовите настилки са теракотни плочки, гранитогрес, каменни плочи, шлайфан бетон "за паркирането", циментова замазка и ламиниран паркет в зависимост от предназначението на съответните помещения.
От предложените на инвеститора три варианта за екстериорно оформяне е предпочетено решение с трионовидна начленена фасада с високи витрини, разделени от етажните плочи с метални делители. Облицовката й е комбинация от сребристосиви матирани панели (еталбонд), керамични елементи и частично полимерна мазилка. Парапетите ще се изпълнят от метална носеща конструкция - инокс със стъклени пана. По южната и източната фасада са предвидени цели външни подвижни щори тип "Хънтър Дъглас". Целият партер е решен с гранитни плочи с прозрачна силиконова фуга и иноксови делители. Перголите и част от кулообразния покривен елемент ще бъдат оформени с тиково дърво. Коминните тела също ще бъдат изявени с иноксова облицовка.
"Стремежът ни бе да създадем по-артикулирана архитектурна визия на сградата, съобразена с технологичните и техническите възможности на българския пазар, както и с инвеститорските предпочитания. Строителният процес не е виртуален свят на несбъднати архитектурни блянове", коментира арх. Антоан Богданов.

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg