Facebook YouTube
Регистрация

Български архитект печели международно отличие

Радосвет Марков и британският му колега Ник Фоси взеха приза International Property Awards 2007 с проекта за ваканционното селище "Разлог голф и ски"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 14.10.2007, Автор: Николай ТОДОРОВ
[68 прочитания]
Българският архитект Радосвет Марков от студио "СофияПлан" взе престижно международно отличие в раздела за архитектура на наградите International Property Awards 2007. Проектът е за ваканционното селище "Разлог голф и ски", инвеститор е британската "Каса груп" (CASA Group). Комплексът с висок стандарт на обитаване включва жилища, парк, развлекателна част с басейни, СПА, ресторанти и бар. Разгънатата площ е над 28 хил. кв.м, в момента се провежда търг за изпълнител. Селището е разположено в близост до голф игрището на "Балканстрой" в Разлог.
Наградите в архитектурния раздел са девет. Пет от тях са отличени с по-добри качества, освен българския проект сред тях са ваканционно селище в Испания, Малайзия и още едно в Шри Ланка по проект на известния японски архитект Шигеру Бан. Тържествената церемония на връчването на призовете се състоя на 14 септември в лондонския хотел "Мариот", събитието бе излъчено в цяла Eвропа по тв канала CNBC.
На идейна фаза проектът беше разработен съвместно с архитект Ник Фоси и едно от най-големите британски проектантски бюра Aukett Fitzroy Robinson. Инвеститорите в продължение на няколко месеца търсиха български проектант за съвместна работа и накрая се спряха на нас, като роля за това има и моят международен опит, казва арх. Марков. Освен "СофияПлан" като главен проектант в проекта участват Aukett Fitzroy Robinson - автор на схемата и консултант, BLS Energieplan - проектант на инсталациите, Blyth & Blyth - Лондон, консултант по инсталациите, Gardiner & Theobald - офис София - проект мениджър, и Консултантска инженерна група - консултант по проекта.
Това ще бъде най-добрият проект в региона на Банско и Разлог, коментира арх. Марков. Селището предлага всички екстри, сред които пълен контрол на достъпа, интегрирана система за управление на всички сгради и т.н. Инвеститорите са изключително взискателни, а самата процедура е много стриктна и под постоянния контрол на лондонски консултанти и британски проект мениджър. Работните проекти бяха изработени с абсолютно всички детайли, предвижда се пълен авторски надзор. Горди сме с наградата, но повече се радваме на шанса да работим с такива инвеститори. Това ни дава възможности да работим с други качествени западни инвеститори, убеден е арх. Марков. Наскоро "СофияПлан" завърши проект на големия френски концерн Saint Gobain. В момента в бюрото работят над двадесет души в ателиета в офисите в София и Варна.
Наградите International Property Awards се връчват вече 12 години поред и имат за цел да отличат високи постижения в области, свързани с недвижимите имоти. За втора година събитието се провежда под егидата на телевизионния бизнес канал CNBC. Участниците са от цял свят - архитекти, интериорни дизайнери, предприемачи, агенции за недвижими имоти. Категориите са 17, сред които високо строителство, голф проекти, реконструкция, интериор, маркетинг на недвижими имоти, агенция за недвижими имоти, уебсайт за имоти и др. Журито е 25-членно и се състои от изтъкнати международни специалисти начело с Ерик Пикълз, член на британския парламент.
Радосвет Марков е завършил Архитектурния факултет на ВИАС в София през 1992 г., специализирал е в Политехниката в Торино и в Московския архитектурен институт (МАрхИ). Работил е в Близкия изток и Централна Европа, в периода 1997- 2000 г. е бил в Загреб, Хърватия, където се е занимавал предимно с управление на инвестиционни проекти. От 2001 до 2004 г. е управлявал инвестициите на българската "Петрол" АД в обновяването на търговската й мрежа и административните сгради. В края на 2004 г. основава проектантската фирма "СофияПлан", която в момента има екип от 20 инженери и архитекти в София и Варна и работи по проекти в България за чуждестранни и местни корпоративни клиенти. Основни партньори на "СофияПлан" в по-значимите проекти са лондонската Aukett Fitzroy Robinson, архитектурното бюро Gracia-Aldaz от Сарагоса  и софийският офис на берлинската инженерна фирма BLS Energieplan.Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg