Facebook YouTube
Регистрация

Български архитект печели международно отличие

Радосвет Марков и британският му колега Ник Фоси взеха приза International Property Awards 2007 с проекта за ваканционното селище "Разлог голф и ски"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 14.10.2007, Автор: Николай ТОДОРОВ
[98 прочитания]
Българският архитект Радосвет Марков от студио "СофияПлан" взе престижно международно отличие в раздела за архитектура на наградите International Property Awards 2007. Проектът е за ваканционното селище "Разлог голф и ски", инвеститор е британската "Каса груп" (CASA Group). Комплексът с висок стандарт на обитаване включва жилища, парк, развлекателна част с басейни, СПА, ресторанти и бар. Разгънатата площ е над 28 хил. кв.м, в момента се провежда търг за изпълнител. Селището е разположено в близост до голф игрището на "Балканстрой" в Разлог.
Наградите в архитектурния раздел са девет. Пет от тях са отличени с по-добри качества, освен българския проект сред тях са ваканционно селище в Испания, Малайзия и още едно в Шри Ланка по проект на известния японски архитект Шигеру Бан. Тържествената церемония на връчването на призовете се състоя на 14 септември в лондонския хотел "Мариот", събитието бе излъчено в цяла Eвропа по тв канала CNBC.
На идейна фаза проектът беше разработен съвместно с архитект Ник Фоси и едно от най-големите британски проектантски бюра Aukett Fitzroy Robinson. Инвеститорите в продължение на няколко месеца търсиха български проектант за съвместна работа и накрая се спряха на нас, като роля за това има и моят международен опит, казва арх. Марков. Освен "СофияПлан" като главен проектант в проекта участват Aukett Fitzroy Robinson - автор на схемата и консултант, BLS Energieplan - проектант на инсталациите, Blyth & Blyth - Лондон, консултант по инсталациите, Gardiner & Theobald - офис София - проект мениджър, и Консултантска инженерна група - консултант по проекта.
Това ще бъде най-добрият проект в региона на Банско и Разлог, коментира арх. Марков. Селището предлага всички екстри, сред които пълен контрол на достъпа, интегрирана система за управление на всички сгради и т.н. Инвеститорите са изключително взискателни, а самата процедура е много стриктна и под постоянния контрол на лондонски консултанти и британски проект мениджър. Работните проекти бяха изработени с абсолютно всички детайли, предвижда се пълен авторски надзор. Горди сме с наградата, но повече се радваме на шанса да работим с такива инвеститори. Това ни дава възможности да работим с други качествени западни инвеститори, убеден е арх. Марков. Наскоро "СофияПлан" завърши проект на големия френски концерн Saint Gobain. В момента в бюрото работят над двадесет души в ателиета в офисите в София и Варна.
Наградите International Property Awards се връчват вече 12 години поред и имат за цел да отличат високи постижения в области, свързани с недвижимите имоти. За втора година събитието се провежда под егидата на телевизионния бизнес канал CNBC. Участниците са от цял свят - архитекти, интериорни дизайнери, предприемачи, агенции за недвижими имоти. Категориите са 17, сред които високо строителство, голф проекти, реконструкция, интериор, маркетинг на недвижими имоти, агенция за недвижими имоти, уебсайт за имоти и др. Журито е 25-членно и се състои от изтъкнати международни специалисти начело с Ерик Пикълз, член на британския парламент.
Радосвет Марков е завършил Архитектурния факултет на ВИАС в София през 1992 г., специализирал е в Политехниката в Торино и в Московския архитектурен институт (МАрхИ). Работил е в Близкия изток и Централна Европа, в периода 1997- 2000 г. е бил в Загреб, Хърватия, където се е занимавал предимно с управление на инвестиционни проекти. От 2001 до 2004 г. е управлявал инвестициите на българската "Петрол" АД в обновяването на търговската й мрежа и административните сгради. В края на 2004 г. основава проектантската фирма "СофияПлан", която в момента има екип от 20 инженери и архитекти в София и Варна и работи по проекти в България за чуждестранни и местни корпоративни клиенти. Основни партньори на "СофияПлан" в по-значимите проекти са лондонската Aukett Fitzroy Robinson, архитектурното бюро Gracia-Aldaz от Сарагоса  и софийският офис на берлинската инженерна фирма BLS Energieplan.Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg