Facebook YouTube
Регистрация

Между 15 и 20% от стойността на метрото са за системите за управление

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 03.12.2012, Автор: Строителство Градът
[953 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Освен тунел и релси метрото има системи, които му вдъхват живот. Те са сърцето на метрото. Съставляват между 15 и 20% от стойността на изграждане на подземната железница, по-малък дял имат релсите (10%) и за тухлите, бетонът и изолациите остават към 70%. Метрото вече има два изградени метродиаметъра с общо 26 метростанции и дължина 31 км и всеки ден обслужва около 350 хил. пътници. Такава е равносметката от изграждането на метрото, която направи за "Строителство Градът" инж. Стефан Дерменджиев, ръководител "Инвестиционна дейност" в "Метрополитен" ЕАД, София.

Инж. Дерменджиев, колко защити има електросистемата на метрото?
 - Метрото е обект първа категория. Това означава, че е резервирано за захранване отвсякъде. Захранва се от градските подстанции. В София те са разположени в два различни кръга на 110 киловолта. И дори и някой от тези 110-киловолтови кръгове да отпадне, метрото няма да спре. Захранват се подстанциите самостоятелно, а всяка се захранва от съседната. Досега няма случаи на отпадане на външно елзахранване. Имало е 1-2 къси съединения от 1998 г. досега, но това се поправя бързо.

Кои са най-важните системи?

 - Най-важна от системите е транспортната автоматика и движението на подвижния състав. Системата за транспортна автоматика показва какво е местоположението на подвижния състав. Тя има две системи. Едната е автоматично регулиране на скоростта чрез специални генератори в релейнотопомещение. Машинистът получава на екран максимално разрешената му стойност. Ако я превиши, тогава се задейства автоматичната система и влакът спира. Има ли някакъв проблем, от местната система за транспортна автоматика чрез съответния компютър и софтуер, разработен от фирма ДИСИ, Централният диспечерски пункт получава информация за случилото се. Влаковият диспечер се свързва с машиниста чрез радиовръзка и му казва какво да направи. Това е. В Централния диспечерски се прави запис на всичко, което се случва.

Защо метрото има само пожароизвестяване?
 - Метрото няма системи за пожарогасене освен в паркингите, защото всички трансформатори са сухи, няма маслени. Кабелите са с изолация, неподдържаща горенето. Има пожароизвестителна инсталация навсякъде – в тяговите станции, в подперонното пространство. Има и авариен противопожарен водопровод втунелите.

Как се управлява вентилацията?
 - Вентилацията е реверсивна – през лятото вкарва въздух от междуинстанционните участъци в метростанцията, а през зимата – обратно, от станцията към тунелите. Така през зимата се поддържа 15-17 градуса температура, а през лятото е 20-22 градуса.

Как работи ВиК и отводнителната система?
 - В по-голямата си част метрото е под вода, защото в София подпочвени води излизат на 3-4 метра под повърхността. По тази причина отводняването става с помпи. Ако има течове по тунелите или метростанциите, това е поради слягане на конструкциите. Процепите се инжектират и течовете се спират. Хидроизолацията на метрото е качествена, тя е от най-важните компоненти на подземната железница.

Може ли да обобщите интелигентните решения в метрото?
 - Всички системи имат автоматично управление – и осветлението, и транспортната автоматика, и елснабдяването и движението. Носител на информацията навсякъде е оптичен кабел.

Използват ли се GPS системи в метрото?

Не, системите са по-стари, но пак са умни и надеждни. Всички релсови вериги са на блок участъци. Аналоговата информация пристига в центъра, постъпва в компютър там, който я обработва и я превръща в цифрова. После се изпраща по оптичния кабел.
Радиовръзката е традиционна среда там, където няма ефир.
Предаването на сигнала в тунелите е по-различно. Там се пуска коаксиален кабел с прорез, наречен излъчващ кабел. Излъченият от него сигнал се улавя от антената на влака.
Това, което използваме в метрото, е оптика, оптична среда и транспортно-комуникационна система, която има преобразувателни устройства, които превръщат електрическия сигнал в оптичен.

Кога във втори метродиаметър ще може да има GSM връзка?
GSM връзката не е ангажимент на метрото, а на операторите. Ние имаме задължение само да ги допуснем до тунелите, за което се сключва договор. Подобни действия са предвидени да се извършат в най-скоро време. Но това е от интереса на GSM операторите.

Може ли захранването да се прекъсне при земетресение?
Захранването не може да спре. Метрото е сметнато на 9-а степен по скалата на Медведев и е едно най-сигурните места, то играе ролята на скривалище.

Ако се скъса носач на контактната релса на релсовия път?
Диспечерът на влака получава информация на видеостената и дава разпореждане пътниците да бъдат свалени на метростанцията или влакът да се придвижи до най-близката метростанция, или да се отворят вратите и пътниците да бъдат изведени.
Правени са симулации по отношение на пожар и терористичен акт, проиграни са различни варианти. Метрото е осигурено благодарение на своите системи и защита.


В централния диспечерски център
В Централния диспечерски център се следи поведението на влаковете, на системите и на пътниците.
На видеоекрани от всички метростанции се вижда движението и разположението на пътниците. Котаго на екраните се появи нещо необичално, дежурните звънят на полицията. Всъщност наблюдението на метростанциите не е само от Централния диспечерски пункт – поглед към тях отправят и от съответната метростанция, а и от МВР.Всичко се записва и се пази архив в продължение на 10 години.
Влаковете, които на другата видеостена са отбелязани в червено, са под непрекъснатия поглед на влаковия диспечер. Само той има право да взема решения при специална ситуация. Цялото влаково движение се управлява от влаковите диспечери. Това включва стрелките, сигналите, връзката с машинистите. Щом машинистът има проблем, той задължително го обсъжда с влаковия диспечер и изпълнява взетото решение. По една радиостанция се говори с оперативния персонал, по друга – с техническия.
Захранването е на друга видеостена, която изгражда най-неразбираема. На нея са тяговите подстанции – зелените са резервни, червените са включени. Има и други, в които предстои отстраняване на някакъв проблем – техният цвят е кафяв. Според експертите в Централния диспечерски пункт отстраняването на проблеми в тези системи досега е траело от 10 минути до 35 минути.
Секторът за санитарно техническите съоръжения е за да наблюдава ескалаторите, асансьорите и вентилаторите.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 4 | август - септември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg