Facebook YouTube
Регистрация

Работим по най-високата сграда в България - "Капитал Форт"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 26.11.2012, Автор: Николай ГОСПОДИНОВ
[263 прочитания]
Владимир Владимиров е изпълнителен директор на ЕТЕМ България АД (до 2011 - Стилмет АД). Той се присъединява към екипа през 1997 г. като машинен инженер, от 2001 г. до 2005 г. заема позицията производствен директор, а през 2005 е назначен за Изпълнителен директор на компанията. Той е магистър по технология на машиностроенето в Техническия университет в София.

Владимир Владимиров е изпълнителен директор на ЕТЕМ България АД (до 2011 - Стилмет АД). Той се присъединява към екипа през 1997 г. като машинен инженер, от 2001 г. до 2005 г. заема позицията производствен директор, а през 2005 е назначен за Изпълнителен директор на компанията. Той е магистър по технология на машиностроенето в Техническия университет в София.
Фотограф: Строителство Градът

Г-н Владимиров, ETEM е един от лидерите в разработването на архитектурни решения и системи. По какви проекти работи ЕТЕМ България в момента?
- Най-мащабният проект, по който работим в момента, е най-високата сграда в България - "Капитал Форт", с внушителната височина от 126 м и фасади с площ 36 000 кв.м.
Някои от другите проекти, по които работим, са: "Paradise Center София", "Domko Варна", "ПИМК Пловдив", Skopje City Mall, обекти в Украйна, Румъния, Сърбия, Македония и Черна гора.

Кои са основните тенденции в областта на фасадния инженеринг и прилагането на архитектурни системи?
- Главна тенденция в областта е постигането на максимално високи технически характеристики на продуктите. Основно внимание се обръща на коефициента на топлопреминаване, слънцезащита, дневна светлина, комфорт и постигане на нулево енергийно потребление. Изключително важно е да се постигне правилният баланс между всички тези характеристики, така че да се извлече максимална полза в зависимост от спецификата на сградата.
На международно равнище се наблюдава отчитането на фактори като местоположение и ориентация и в зависимост от тях се подбират подходящите за сградата продукти – слънцезащита, прозорци, фасади и пр.
На последната конференция Rosenheimer Fenstertage в Германия, организирана от ift Rosenheim, като основна тенденция се открои изключителното внимание към крайния потребител – удобство на използване, дълготрайност и безопасност на продуктите за малки деца, инвалиди и т.н.

Каква е визията на ETEM за града на бъдещото? Какви са концепциите, които ЕТЕМ следва в момента?
- Концепциите, които следваме, са продиктувани от изискванията и търсенето на пазара, както и от тенденциите, които се налагат на световно равнище.
Развиваме се в насока разработване на системи, специално проектирани за нуждите на съответния проект. Успешно завършихме дизайна на елементна фасадна система Е 99, която разработихме в съответствие със специфичните изисквания за обекта "Капитал Форт".
При вентилируемите фасади разширяваме максимално гамата от материали, които могат да се използват в комбинация с нашия продукт – тънки листове камък, мрежи, формуван бетон, ламарина и пр.
За да отговорим на високите изисквания за енергийна ефективност, проектирахме новата система за прозорци Е 75, осигуряваща минимален коефициент на топлопреминаване. 

С какво ще се представи ETEM на 20-тото издание на BAU, което ще се проведе през януари в Мюнхен?
- Акцент ще поставим върху новата tailor made фасадна система Е 99.
Ще представим и новостта при фасадната система Е 85 - покривната клапа.
При вентилируемите фасади ще наблегнем на разнообразието от материали, които могат да бъдат използвани като обшивка: дърво, метални мрежи, стъкло, перфорирана ламарина, камък.
От системите за прозорци и врати ще представим PVCсистемата Q72, която е подобрена с нови профили и е изключително подходяща за реновиране на сгради.
Е 75 ще бъде показана в два варианта – за безфалцови входни врати и за прозорци, които постигат максимална енергийна ефективност.

Можете ли да ни дадете кратка информация за износната дейност на завода за алуминиеви профили? Каква част от продукцията се реализира в чужбина и кои са основните пазари, за които изнасяте?
- Износът е от голямо значение за нашата фирма и е част от стратегията за бъдещото ни развитие. Ако през 2008 г. той представляваше 50% от продукцията ни, сега вече е 70%. Архитектурните системи ЕТЕМ са добре познати в нашия регион – Балканите. Търговските представителства в Сърбия, Румъния и Украйна работеха още от самото начало на създаването на фирмата. Сега имаме представители и в Македония, Косово, Албания и Кипър. Много сме горди и с факта, че ставаме все по-популярни и в Централна Европа. Имаме обекти, изпълнени с наши системи, в Германия, Англия, Италия, Холандия, Белгия. Имаме дори обект в Манхатън.
Освен на архитектурни системи от самото стартиране на производството започнахме износа и на индустриални профили. Ако през 2000 г. 90% от произвежданите индустриални профили бяха от най-ниския сегмент – предимно стандартни сечения, сега 50% са сложни специфични профили от специални сплави. Очевидно натрупаният опит бе оценен от нашите партньори в Германия, защото от тази година, следвайки примера на "ЕТЕМ Гърция", започнахме производство на профили за автомобилната промишленост.
 
Залагате изключително много на иновациите. Защо тази формула се оказва печеливша и какви инвестиции в напредничави и иновативни концепции предвиждате за следващите няколко години?
- Фирма, която не създава нещо ново, няма бъдеще. Винаги сме се ръководели от принципа да търсим новото във всеки детайл - било то при конструирането на нова архитектурна система или при усвояването на ново производство. В областта на архитектурата има широко поле за изява. Нашият избор е в областта на енергийната ефективност и високото строителство. В сферата на производството залагаме на високопроизводителните процеси и автоматизацията. След реализирането на проектите за автомобилната промишленост ще се похвалим с редица новости в областта на обработките на алуминиеви сплави.
 
Какво включва програмата на "ETEMБългария" за 2013 г.?
- През 2013 г. ще продължим да развиваме нашите архитектурни системи, фокусирайки се върху последните изисквания на архитектурата и строителството. Имаме намерение да промотираме нашите архитектурни системи не само в Централна Европа, а и в Африка и Близкия изток. Очакваме и нови проекти в областта на автомобилната промишленост, поради което започнахме усилена подготовка за сертифициране съгласно стандарта TS 16949. В началото на следващата година ще въведем в експлоатация нови 3500 кв.м производствени площи и ще започнем реализирането на мащабен проект за автоматизиране на производството на стойност 10 милиона евро.

За компанията:
ETEM е основана през 1971 г. и е част от най-големия металопреработващ холдинг на Балканите. Екип от над 1000 човека в повече от 10 държави проектира и произвежда архитектурни системи и продукти. В момента ETEM е лидер в разработването на архитектурни решения и системи, които са в хармония с околната среда. Компанията създава продукти в съответствие с принципите на устойчивото развитие. Някои от проектите, по реализирането на които е участвала компанията, са Galerie HARFA, Чехия; "Трите кули, Абу Даби, ОА; Silver City;  East Park Trade Center; Metropolitan Hotel;Бизнес парк Варнa; Executive Heights, ОАЕ; Dubai Silicon Oasis, Дубай, и др.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg