Facebook YouTube
Регистрация

Работим по най-високата сграда в България - "Капитал Форт"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 26.11.2012, Автор: Николай ГОСПОДИНОВ
[365 прочитания]
Владимир Владимиров е изпълнителен директор на ЕТЕМ България АД (до 2011 - Стилмет АД). Той се присъединява към екипа през 1997 г. като машинен инженер, от 2001 г. до 2005 г. заема позицията производствен директор, а през 2005 е назначен за Изпълнителен директор на компанията. Той е магистър по технология на машиностроенето в Техническия университет в София.

Владимир Владимиров е изпълнителен директор на ЕТЕМ България АД (до 2011 - Стилмет АД). Той се присъединява към екипа през 1997 г. като машинен инженер, от 2001 г. до 2005 г. заема позицията производствен директор, а през 2005 е назначен за Изпълнителен директор на компанията. Той е магистър по технология на машиностроенето в Техническия университет в София.
Фотограф: Строителство Градът

Г-н Владимиров, ETEM е един от лидерите в разработването на архитектурни решения и системи. По какви проекти работи ЕТЕМ България в момента?
- Най-мащабният проект, по който работим в момента, е най-високата сграда в България - "Капитал Форт", с внушителната височина от 126 м и фасади с площ 36 000 кв.м.
Някои от другите проекти, по които работим, са: "Paradise Center София", "Domko Варна", "ПИМК Пловдив", Skopje City Mall, обекти в Украйна, Румъния, Сърбия, Македония и Черна гора.

Кои са основните тенденции в областта на фасадния инженеринг и прилагането на архитектурни системи?
- Главна тенденция в областта е постигането на максимално високи технически характеристики на продуктите. Основно внимание се обръща на коефициента на топлопреминаване, слънцезащита, дневна светлина, комфорт и постигане на нулево енергийно потребление. Изключително важно е да се постигне правилният баланс между всички тези характеристики, така че да се извлече максимална полза в зависимост от спецификата на сградата.
На международно равнище се наблюдава отчитането на фактори като местоположение и ориентация и в зависимост от тях се подбират подходящите за сградата продукти – слънцезащита, прозорци, фасади и пр.
На последната конференция Rosenheimer Fenstertage в Германия, организирана от ift Rosenheim, като основна тенденция се открои изключителното внимание към крайния потребител – удобство на използване, дълготрайност и безопасност на продуктите за малки деца, инвалиди и т.н.

Каква е визията на ETEM за града на бъдещото? Какви са концепциите, които ЕТЕМ следва в момента?
- Концепциите, които следваме, са продиктувани от изискванията и търсенето на пазара, както и от тенденциите, които се налагат на световно равнище.
Развиваме се в насока разработване на системи, специално проектирани за нуждите на съответния проект. Успешно завършихме дизайна на елементна фасадна система Е 99, която разработихме в съответствие със специфичните изисквания за обекта "Капитал Форт".
При вентилируемите фасади разширяваме максимално гамата от материали, които могат да се използват в комбинация с нашия продукт – тънки листове камък, мрежи, формуван бетон, ламарина и пр.
За да отговорим на високите изисквания за енергийна ефективност, проектирахме новата система за прозорци Е 75, осигуряваща минимален коефициент на топлопреминаване. 

С какво ще се представи ETEM на 20-тото издание на BAU, което ще се проведе през януари в Мюнхен?
- Акцент ще поставим върху новата tailor made фасадна система Е 99.
Ще представим и новостта при фасадната система Е 85 - покривната клапа.
При вентилируемите фасади ще наблегнем на разнообразието от материали, които могат да бъдат използвани като обшивка: дърво, метални мрежи, стъкло, перфорирана ламарина, камък.
От системите за прозорци и врати ще представим PVCсистемата Q72, която е подобрена с нови профили и е изключително подходяща за реновиране на сгради.
Е 75 ще бъде показана в два варианта – за безфалцови входни врати и за прозорци, които постигат максимална енергийна ефективност.

Можете ли да ни дадете кратка информация за износната дейност на завода за алуминиеви профили? Каква част от продукцията се реализира в чужбина и кои са основните пазари, за които изнасяте?
- Износът е от голямо значение за нашата фирма и е част от стратегията за бъдещото ни развитие. Ако през 2008 г. той представляваше 50% от продукцията ни, сега вече е 70%. Архитектурните системи ЕТЕМ са добре познати в нашия регион – Балканите. Търговските представителства в Сърбия, Румъния и Украйна работеха още от самото начало на създаването на фирмата. Сега имаме представители и в Македония, Косово, Албания и Кипър. Много сме горди и с факта, че ставаме все по-популярни и в Централна Европа. Имаме обекти, изпълнени с наши системи, в Германия, Англия, Италия, Холандия, Белгия. Имаме дори обект в Манхатън.
Освен на архитектурни системи от самото стартиране на производството започнахме износа и на индустриални профили. Ако през 2000 г. 90% от произвежданите индустриални профили бяха от най-ниския сегмент – предимно стандартни сечения, сега 50% са сложни специфични профили от специални сплави. Очевидно натрупаният опит бе оценен от нашите партньори в Германия, защото от тази година, следвайки примера на "ЕТЕМ Гърция", започнахме производство на профили за автомобилната промишленост.
 
Залагате изключително много на иновациите. Защо тази формула се оказва печеливша и какви инвестиции в напредничави и иновативни концепции предвиждате за следващите няколко години?
- Фирма, която не създава нещо ново, няма бъдеще. Винаги сме се ръководели от принципа да търсим новото във всеки детайл - било то при конструирането на нова архитектурна система или при усвояването на ново производство. В областта на архитектурата има широко поле за изява. Нашият избор е в областта на енергийната ефективност и високото строителство. В сферата на производството залагаме на високопроизводителните процеси и автоматизацията. След реализирането на проектите за автомобилната промишленост ще се похвалим с редица новости в областта на обработките на алуминиеви сплави.
 
Какво включва програмата на "ETEMБългария" за 2013 г.?
- През 2013 г. ще продължим да развиваме нашите архитектурни системи, фокусирайки се върху последните изисквания на архитектурата и строителството. Имаме намерение да промотираме нашите архитектурни системи не само в Централна Европа, а и в Африка и Близкия изток. Очакваме и нови проекти в областта на автомобилната промишленост, поради което започнахме усилена подготовка за сертифициране съгласно стандарта TS 16949. В началото на следващата година ще въведем в експлоатация нови 3500 кв.м производствени площи и ще започнем реализирането на мащабен проект за автоматизиране на производството на стойност 10 милиона евро.

За компанията:
ETEM е основана през 1971 г. и е част от най-големия металопреработващ холдинг на Балканите. Екип от над 1000 човека в повече от 10 държави проектира и произвежда архитектурни системи и продукти. В момента ETEM е лидер в разработването на архитектурни решения и системи, които са в хармония с околната среда. Компанията създава продукти в съответствие с принципите на устойчивото развитие. Някои от проектите, по реализирането на които е участвала компанията, са Galerie HARFA, Чехия; "Трите кули, Абу Даби, ОА; Silver City;  East Park Trade Center; Metropolitan Hotel;Бизнес парк Варнa; Executive Heights, ОАЕ; Dubai Silicon Oasis, Дубай, и др.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg