Facebook YouTube
Регистрация

Вярваме в големия потенциал на Logistic Park East Ring

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 29.10.2012, Автор: СГ
[2408 прочитания]
Д-р Христо Кусев е управител и партньор в няколко&nbsp; български компании, специализирани в областта на инвестициите в недвижими имоти и тяхното управление. &bdquo;К&amp;К ЛТД.&rdquo; ООД притежава и управлява&nbsp; офиси и складове в София. &bdquo;Глориент инвестмънт БГ&rdquo; ООД се развива в закупуването на терени, тяхното окрупняване и изграждане на търговски обекти тип хипермаркет и дългосрочното им отдаване под наем. Утвърдени партньори на компанията са &bdquo;Билла&rdquo;, &bdquo;Практикер&rdquo;, &bdquo;Метро&ldquo;, &bdquo;Баумакс&rdquo;, &bdquo;Техномаркет&ldquo; &bdquo;Меркатор&rdquo;. &bdquo;К&amp;К Инженеринг&rdquo; ООД специализира в услуги в областта на проект мениджмънта и комплексни услуги в областта на строителството. Д-р Христо Кусев и г-н Николай Китов са основатели на фирма &bdquo;К&amp;К Електроникс&rdquo; ЕАД, която притежава търговската марка ТЕХНОМАРКЕТ. През годините на експанзия на веригата д-р Кусев е бил ангажиран с намирането на подходящи терени, закупуването и застрояването им.&nbsp; Д-р Кусев е завършил медицина през 1991 г. в Медицинския университет в София.<br />

Д-р Христо Кусев е управител и партньор в няколко  български компании, специализирани в областта на инвестициите в недвижими имоти и тяхното управление. „К&К ЛТД.” ООД притежава и управлява  офиси и складове в София. „Глориент инвестмънт БГ” ООД се развива в закупуването на терени, тяхното окрупняване и изграждане на търговски обекти тип хипермаркет и дългосрочното им отдаване под наем. Утвърдени партньори на компанията са „Билла”, „Практикер”, „Метро“, „Баумакс”, „Техномаркет“ „Меркатор”. „К&К Инженеринг” ООД специализира в услуги в областта на проект мениджмънта и комплексни услуги в областта на строителството. Д-р Христо Кусев и г-н Николай Китов са основатели на фирма „К&К Електроникс” ЕАД, която притежава търговската марка ТЕХНОМАРКЕТ. През годините на експанзия на веригата д-р Кусев е бил ангажиран с намирането на подходящи терени, закупуването и застрояването им.  Д-р Кусев е завършил медицина през 1991 г. в Медицинския университет в София.

Фотограф: СГ

Как постигате ефективното управление на такова голямо портфолио от имоти? Кои са участниците в този процес и какви дейности извършват?
- Ефективното управление за мен предполага:
• на първо място избор на екип
• работа с партньори, доказани професионалисти
• стабилни отношения с клиенти и доставчици, базирани на взаимен интерес
• внедряването на доказана в световен мащаб ERP система
• използването на адаптирана за нашите нужди програма за управление на дейностите по фасилити мениджмънт на български език.

Структурата на фирмата е опростена. Основният ни принцип е да работим с подизпълнители за нерегуляраните дейности. Това ни позволява да бъдем ефективни, както е видно и от финансовите ни резултати. През 2009 г., когато се усети кризата, ние нямахме големи възможности за оптимизация, тъй като винаги сме били умерени в разходите си.
Друго, на което много разчитаме, е мотивацията и лоялността на служителите ни. Как го постигаме? Уважаваме ги, правим всичко възможно да се чувстват сигурни, работейки във фирмата, осигурили сме редица социални придобивки – допълнително здравно осигуряване, както и застраховка за сметка на работодателя. Това ни помага да постигнем висока ефективност, тъй като всеки един се отнася отговорно към служебните си задължения и се старае да помага за намаляване на разходите и развитието на фирмата.

Кое е основното, с което привличате своите наематели? Каква е средната продължителност на договорите, които сключвате за наем?
- Съвместно с проектмениджърската ни компания "К енд К инжинеринг" ООД предлагаме на нашите клиенти комплексна услуга, а именно:
• консултация за избор на терен
• организация на необходимите градоустройствени процедури
• проект мениджмънт
• организация на строителство
• инвеститорски контрол
• и накрая като опция - фасилити мениджмънт.

Основно наше предимство е инвестиционният ни опит (вече 16 години работим успешно на българския пазар). Това ни помага да оптимизираме инвестиционните разходи и да предложим ниски наемни цени. Поемаме гаранции относно рисковете, от които международните компании  се страхуват. 
Наемните договори сключваме за срок между 10 и 30 години.

Как се развива проектът за Logistic Park East Ring? Каква е концепцията му? Колко работни места се очаква да се отворят със стартирането на проекта?
- Проектът за логистичен парк край град София е най-перспективният за фирмата ни. Наред със свободните офис и търговски площи факт е дефицитът на съвременни складови площи в София и района около града. Разчитаме на комбинацията между локацията (в непосредствена близост до магистрала "Тракия" и околовръстния път), ниската покупна стойност на земята, опита ни, избора на подходящ терен и общата ни визия за развитие на района със съседите ни. Част от стратегията ни е да намерим партньор сред  големите логистични оператори и заедно с него да можем да предложим на потенциалните клиенти комплексна услуга.
Избрали сме за консултант по проекта австрийската компания "Еконсулт" с опит в проектирането на подобни логистични паркове. Желанието ни е интернационалните компании да намерят в България услугата, която получават у нас, 1:1.
Трудно можем да посочим точно число на работните места, които ще осигури проектът в бъдеще, но прогнозите ни са за около 150 души през първата година на проекта и достигането над около 250 души след втората година.

Какви дейности включва доброто планиране на един проект за търговски (ритейл) или логистичен парк?
- Дейностите могат да се разделят по етапност на търговски, финансови и инженерни.
Най-важното, за да е успешен паркът, е изборът на подходяща локация, която да удовлетворява изискванията на потенциалните клиенти. За търговския парк е от съществено значение и миксът от наематели.
Проектът не може да се реализира без финансиране. Благодарение на доверието и подкрепата на нашите банки партньори сме успели да реализираме голям брой проекти в цялата страна. За да можем да предложим ниски наемни цени, което да ни гарантира дългосрочното ползване на търговските и складови площи, е важно да придобием земята на ниска цена и да се вместим в разумен строителен бюджет. Смятам, че се справяме и с това.
Когато добрата локация, интересът от наематели и финансирането са осигурени, на ход са инженерите. В качеството им на проект мениджър тяхна отговорност е да анализират възможностите за осигуряване на инфраструктура, да разработят варианти за пълноценно застрояване и да участват в процесите на договаряне, удовлетворявайки индивидуалните изисквания на всеки един наемател.

Има ли и други проекти, които са в процес на развитие?
- За нас приоритет е проектът Logistic Park East Ring. Вярваме в неговия голям потенциал. При успешната му реализация имаме готовност да развием подобни логистични проекти във Варна и Видин.
Също така имаме потенциал за развитие на търговските ни паркове в София, Плевен, Монтана, Пазарджик, Кърджали, Видин, Кюстендил, Перник.

Как компанията подбира своите клиенти и какъв е техният профил? Кои са фирмите, които предстои да се присъединят към търговските паркове?
- Ние търсим стабилни компании с добра репутация и желание за дългосрочна ангажираност. Работим еднакво добре и с български, и с интернационални компании.

Как се реализира поддръжката на имотите и общите части в тези паркове?
- Развитието на пазара ни задължава да предоставим комплексна услуга на клиентите ни. Поради тази причина преди пет години започнахме да предлагаме и услугата фасилити мениджмънт. Успяхме да изградим ефективна структура, която покрива цялата страна. Услугата ни е с отлично качество, като същевременно е на достъпна цена, което ни позволява да я предлагаме със самочувствие на всеки наемател.

Кой според вас е най-успешният търговски парк към момента и защо?
- С риск да прозвучи нескромно, смея да твърдя, че това е търговският парк "Владимир Вазов". Какви са предимствата му?
На първо място, това, че се намира в София. Факт е, че въпреки кризата маркетите в столицата продават добре.
На второ място, първокласен микс от наематели – най-големият магазин тип "Направи си сам" на Балканите, хранителен и електронен хипермаркети. Отскоро в парка отвори врати и първият в България KFC драйв и т.н. Макар и малък, обектът е необходим компонент за всеки търговски парк.
На трето място е потенциалът за развитие. Имаме възможност да изградим на този адрес още два хипермаркета. Преговаряме с първокласни търговски вериги, които предлагат спортни стоки, детски играчки, мебели и стоки за бита.

Кои според вас са тенденциите на пазара на индустриални и търговски площи в България и каква е прогнозата ви за развитието им?
- Вярвам в бъдещето на търговските паркове. В резултат на комбинацията от добри форми на предлагане, ниски наеми и добра транспортна достъпност те са успешната алтернатива на моловете и търговията в централни градски зони.
Според мен има потенциал за развитие на съвременни логистични центрове. Защо? Към днешна дата не са удовлетворени нуждите на местния пазар. Интернационалните компании държат да организират складовата си дейност така, както са свикнали в Европа. В международен план бих отбелязал следните четири фактора - стратегическото местоположение на  страната, в която се пресичат няколко  транспортни коридора; фактът, че сме част от Европейския съюз; ниските местни разходи и ударното изграждане на пътна инфраструктура. Съвкупността от тези фактори със сигурност ще доведе до устойчиво развитие на логистичния пазар.

Каква е програмата на "Глориент инвестмънт България ООД" за 2013 г.?
- Имаме позитивни сигнали от пазара, че търговските фирми, макар и предпазливо, отново търсят развитие. Вярваме, че през 2013 г. нещата ще започнат отново да се случват. Компанията разполага със сериозен потенциал да развие новите си проекти. Готови сме да предложим услугите си и на компаниите, които искат да произвеждат в България.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 4 | август - септември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg