Facebook YouTube
Регистрация

Разклонението към "Слатина" на трети метродиамeтър ще достигне Окръжна болница

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.02.2013, Автор: Милена ВАСИЛЕВА
[602 прочитания]

Фотограф: СГ

Възможно е трети метродиаметър да се разклони така, че неговото разширение за "Слатина" да достигне до бул. "Цариградско шосе" и Окръжна болница. Това каза за в. "Строителство Градът" инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД.

Две разклонения на метрото има в одобрената схема на трети метродиаметър – при ул. "Дойран" (след спирката на бул. "България" и бул. "Акад. Ив.Гешов") и при "Слатина". От тях ще се развият разширенията на третия метролъч. За да се определи маршрутът на разклоненията, следва да се направят предпроектни проучвания. Средства за тях са заделени в бюджета на Столична община за 2013 г. Веднага след одобряването му могат да бъдат стартирани обществени поръчки. Дотогава се проверяват възможни трасета. Според инж. Братоев възможностите за разклонения към кв. "Слатина" са три.

о
Според първата отклонението може да стартира от спирката при Малък градски театър зад канала, да се насочи към "Подуяне" по бул. "Мадрид", оттам към Слатинска река, спортната зала "Арена Армеец", бул. "Цариградско шосе" и Окръжна болница.
о Втората възможност е разширението да започне от спирката на метрото при ул. "Шипка" при Военна академия на бул. "Евлоги Георгиев", оттам по бул. "Гео Милев" да поеме към Слатинска река и отново зала "Арена Армеец", бул. "Цариградско шосе" и Окръжна болница.
о Третата възможност е от Орлов мост трасето на метрото да поеме по ул. "Иван Асен ІІ", после по "Шипченски проход" и оттам към бул. "Цариградско шосе" и Окръжна болница.

Кой от вариантите ще бъде избран зависи от самите предпроектни проучвания, в които се включват преброяване на трафика, геоложки проучвания, гъстота на жителите в съответния квалтал, възможностите за развитието му и др.

Предимствата от разширението на третия метродиаметър е осигуряване на лесен достъп до всички части на София на живеещите  в гъсто заселения квартал "Слатина", улеснена връзка с градския транспорт на спортната зала "Арена Армеец" и на бъдещия "София технопарк", бърз достъп до Окръжна болница.

Според сегашните разчети разширението на третия метролъч ще бъде осъществено след построяването на основното трасе, което започва от жк "Овча купел" при разклонението му за Горна баня, минава под кръстовището на бул. "Гешов" и бул. "България" и Медицинска академия, центъра, жк "Суха река", жк "Левски" при бул. "Владимир Вазов".

Реализирането на новото разширение на метрото ще стане, след като бъде завършен третият му лъч. Вече е одобрено окончателното му трасе - от жк "Овча купел" при разклонението за кв. "Горна баня", през центъра, жк "Суха река", жк "Левски" до бул. "Ботевградско шосе" и депото на метрото там. Третият метродиаметър е с дължина 15.5 км и с 19 метростанции.

Очаква се проектът да бъде финансиран от Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз през следващия програмен период 2014 - 2020. Идейният проект за неговата реализация следва да бъде завършен до края на годината.
Цената на новия метролъч е около 700 млн. евро. Щом третият метролъч бъде завършен, се очаква една трета от жителите и гостите на София да го използват.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg