Facebook YouTube
Регистрация

27.2 млн. лв. за бъдещия Национален музеен комплекс в София

Арх. Янко Апостолов е автор на проекта, "Главболгарстрой" го изпълняват

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.09.2012, Автор: Строителство Градът
[513 прочитания]
<span id="agImg_1" style="display: block;">Арх<span>. Янко Апостолов е директор на "Янко Апостолов Архитекти",
проектантско студио с офиси в София и Ню Йорк. Като архитект и урбанист има над 15 години опит в широк спектър</span> от<span> о</span>бществени,
офис, жилищни <span>и градоустройствени проекти в Европа, Азия и САЩ. В
момента работи </span>върху сградата на<span> Националния музеен комплекс в София, след като спечели в конкурс в съвместно участие с нюйоркската фирма </span>Museoplan<span>. Преди
основаването на с</span>амостоятелен<span> архитектурен офис г-н Апостолов е бил старши проектант </span>(<span>Senior</span> <span>Associate</span> <span>Principal</span>) в <span>международната
архитектурна фирма</span> <span>Kohn</span> <span>Pedersen</span> <span>Fox</span> - първо в лондонския, а след това
и в нюйоркския й офис<span>. Янко Апостолов е завършил Архитектурната Асоциация в
Лондон и е член на Кралския институт на британските архитекти</span> (<span>RIBA</span>)<span>, </span>както и Камарата на архитектите в България.</span>

Арх. Янко Апостолов е директор на "Янко Апостолов Архитекти", проектантско студио с офиси в София и Ню Йорк. Като архитект и урбанист има над 15 години опит в широк спектър от обществени, офис, жилищни и градоустройствени проекти в Европа, Азия и САЩ. В момента работи върху сградата на Националния музеен комплекс в София, след като спечели в конкурс в съвместно участие с нюйоркската фирма Museoplan. Преди основаването на самостоятелен архитектурен офис г-н Апостолов е бил старши проектант (Senior Associate Principal) в международната архитектурна фирма Kohn Pedersen Fox - първо в лондонския, а след това и в нюйоркския й офис. Янко Апостолов е завършил Архитектурната Асоциация в Лондон и е член на Кралския институт на британските архитекти (RIBA), както и Камарата на архитектите в България.
Фотограф: Строителство Градът

Националният музеен комплекс ще бъде новият знаков комплекс в центъра на София, когато бъде завършен до няколко години. След проведена обществена поръчка инвеститорът - Министерството на културата, избра "Главболгарстрой" за изпълнител на проекта.

Проектът предвижда създаването на нови галерии за постоянни и временни експозиции, депа за съхранение на изкуство, реставрационни ателиета, административни офиси, конферентен център, както и нови обществени пространства и скулптурна градина с обща разгъната площ 20 830 кв.м.

Пространствата и функциите на сградата се организират около един обновен вътрешен двор - скулптурна градина, която ще се превърне в отправна точка и ориентир за посетителите на музея.
Вътрешнодворните пространства в централна София имат огромен потенциал, който може да се развие и значително да обогати характера на града. Друг важен аспект на проекта е запазването на установената около площад "Александър Невски" обемно-пространствена йерархия, като доминираща в музейния комплекс остава сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство.
Един от основните критерии е осигуряването на оптимална среда за експониране на изкуство с добре решено експозиционно осветление, което създава необходимия за един музей амбианс и изважда на преден план някои от по-важните произведения на колекцията.
Сградите дават възможност за оформянето на различни видове галерии, някои без дневна светлина, други със странична или горна дневна светлина.

Важна част в проекта е съчетаването на филтрирана дневна и изкуствена акцентна светлина, защото по този начин се създава динамична среда, която се променя в зависимост от времето на деня и сезоните и в която произведенията на изкуството "оживяват".

Финансирането на Националния музеен комплекс ще бъде със средства от програма "Регионално развитие" от 27.2 млн. лв. Договорът ще се изпълнява за 24 месеца.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 4 | август - септември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg