Facebook YouTube
Регистрация

ФК "Ботев" модернизира два стадиона в Пловдив

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 16.07.2012, Автор: Светла Добрева
[508 прочитания]
Проектът дава възможност за поетапно изпълнение на отделните сектори и модулното метално покритие на козирката, без това да се отразява на провеждането на футболни мачове<br />

Проектът дава възможност за поетапно изпълнение на отделните сектори и модулното метално покритие на козирката, без това да се отразява на провеждането на футболни мачове

Фотограф: СГ

ФК "Ботев Пловдив" стартира амбициозна инвестиционна програма до 2014 г. за пълно обновяване на едноименния пловдивски стадион, известен още като "Колежа", и за изграждане на модерна спортно-тренировъчна база на игрището в кв. Коматево.

"В началото на тази година направихме обществено обсъждане на изготвения проект запоетапна реконструкция и реновиране на стадион "Христо Ботев", през март започнахме с изграждане на изцяло нов терен с дренажна и отоплителна система", припомни изпълнителният директор на футболния клуб Ангел Палийски. Същинските строителни дейности – изграждането на нови трибуни за 18 000 души, ще може да стартират, след като вземем на концесия стадиона", уточни той. В момента община Пловдив усилено подготвя документация и анализи за обявяване на концесионна процедура, която трябва да бъде съгласувана с няколко министерства и областния управител и одобрена от общинския съвет. "Ако успеем до края на ноември т.г. да подпишем договора, през февруари-март 2013 г. ще продължим с поетапната реализация на проекта."   
 
Стадион "Ботев" е разделен на 4 сектора,
за всеки от които са осигурени по няколко самостоятелни достъпа, коментира водещият проектант арх. Георги Савов от архитектурно бюро "Вамос". Реконструкцията на трибуните включва корекция на отстоянието им до терена на 7 м, като по този начин ще бъде освободено място за паркиране в рамките на парцела и под тях.
Проектът дава възможност за поетапно изпълнение на отделните сектори и модулното метално покритие на козирката.
Главен изпълнител е "ИПС Инфраструктури" АД. В момента фирмата завършва новия терен, който е с модерна дренажна и отоплителна система и нова тревна настилка с автоматизирана поливна система.
Поетапното изграждане на трибуните ще започне от източния сектор (В), след това ще се премине къмсеверния (Г) и южния (Б), а най-накрая е централният сектор (А), чиято фасада ще бъде запазена като архитектурна визия. 80% от 18-хилядите зрителски места ще бъдат покрити. Трибуните ще бъдат от стоманобетонна конструкция от водоплътен бетон клас В30 и полиуретанови обмазни покрития. Проектното решение предвижда след завършване на металната конструкция на козирката върху нея да се разположат инсталациите и прожекторите за осветлението.
На първото ниво на централния сектор А се обособяват фоайе и лоби с кафе, магазин за фенове и музей за историята на клуба. Тук ще са двете съблекални за футболните отбори, стаи за съдии, треньори, делегати и др., лекарски кабинет и помещение за допинг контрол. Проектирани са още фитнес и тренировъчни зали с възможност и за свободен достъп на външни посетители. На третото и четвъртото ниво са разположени 120 VIP зрителски места, телевизионни студиа, коментаторски кабини и места за преса, както и зала за пресконференции.
В съществуващия терен са ситуирани максимално възможните 775 автомобилни паркоместа и 6 за автобуси заедно с необходимите вътрешни улици за маневриране и пешеходни подходи.
 
Стадион "Коматево" става спортно-тренировъчна база
Теренът от 66 000 кв.м бе взет на концесия от клуба през март т.г. Инвестиционната програма е на стойност 8.5 млн. лв. и надвишава многократно заложените в концесионния договор параметри. "Не само мъжкият, а и отборите от детско-юношеската школа на "Ботев" ще провеждат заниманията си на новата база", посочи изпълнителният директор Ангел Палийски. Проектът, отново дело на арх. Георги Савов и екип, предвижда да бъдат изградени пет футболни игрища и една многофункционална спортна площадка, предвидена в следващ етап да бъде покрита. Четири от игрищата ще са с естествена тревна настилка, едно от тях и площадката - с изкуствена трева. Ще има писта за бягане, като характерен елемент от нея са участъци със стръмни наклони. Предвиден е и пясъчник с размери 10х20 м в съответствие с най-съвременните методики за тренировка на футболисти.
Към основния терен с размери 105х67 м ще се изгради трибуна за 2000 зрители. Под нея са разположени два комплекта съблекални и санитарни помещения за отборите, помещения за съдии, треньори, медицински кабинет, салон за фитнес и силова подготовка на играчите с площ 200 кв.м. Трибуната ще бъде частично покрита с метална козирка. Под нея с достъп от ул. "Коматевско шосе" са разположени кафе и магазин за феновете на отбора.
На едно от по-малките тренировъчни игрища също е предвидена трибуна с около 200 места.
В югоизточния край на терена е ситуиран спортно-възстановителен и хотелски комплекс с РЗП около 3600 кв.м. В него са разположени съблекални със санитарни площи и душове за детско-юношеската школа, модерен SPA център, оборудван с най-съвременни уреди за възстановителни и лечебни процедури, кухня и ресторант за 100 души, фоайе с рецепция и лоби бар, зони за рекреация и игри, хотелски стаи за 105 легла. Тук ще бъдат и помещенията на администрацията на футболния клуб.
За целия комплекс са осигурени места за паркиране на 6 автобуса и 87 леки автомобила. Предвидено е чимово стопанство, което ще осигурява необходимата трева и за терена на стадион "Ботев".
Старт на строителните работи на новата спортно-тренировъчна база в кв. "Коматево" беше даден на 2 юли. Главен изпълнител и на този обект е "ИПС Инфраструктури" АД, който се ангажира до 10 октомври т.г. игрищата да са затревени, а до края на 2013 г. да бъде финализиран целият тренировъчен комплекс.


Валери Карадачки, собственик и управител на "ИПС Инфраструктури" АД:

Като главен изпълнител ние имаме нелеката задача да бъдем балансьор между перфекционизма и желанието на собственика и ръководството на клуба, както и на многобройните фенове на "Ботев", да се направи възможно най-доброто, но в рамките на определените за това бюджети.
В извършените до момента ние не сме правили компромиси с качеството на футболните терени и съоръженията за тяхната поддръжка. Относно предстоящото изграждане на трибуни, съблекални и прилежащи към тях спортни помещения, обслужващи и други сгради и инсталации, желанието ни е да предвидим качествени технически решения и материали на възможно най-добрата цена, но и отчитайки техните оптимални бъдещи експлоатационни разходи. Нито за момент не забравяме, че клубът ще експлоатира това, което ще създадем и на двата стадиона в Пловдив през следващите 35 години. В тази връзка сме в постоянен синхрон с ръководството на ФК "Ботев" и главния проектант, с които разработваме варианти и залагаме в проектната документация решения, отговарящи на тези понякога трудно изпълними критерии.
Като фирма разполагаме със собствена материална база, включваща цялата необходима тежка механизация и транспорт. Вероятно сте забелязали техническата обезпеченост и темпото, с което работихме на терена в Пловдив. Разполагаме с опитни специалисти и богат практически опит в изграждането на големи инфраструктурни проекти. Внимателно подбираме и каним за работа само утвърдени и специализирани фирми за подизпълнители и доставчици, с доказан опит в реализацията на подобни обекти, строително-монтажни работи и инсталации.
Мажоритарният собственик на ФК "Ботев" г-н Цветан Василев ни е гласувал огромно доверие и разчита на нас да реализираме една наистина успешна инвестиция.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg