Facebook YouTube
Регистрация

ФК "Ботев" модернизира два стадиона в Пловдив

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 16.07.2012, Автор: Светла Добрева
[402 прочитания]
Проектът дава възможност за поетапно изпълнение на отделните сектори и модулното метално покритие на козирката, без това да се отразява на провеждането на футболни мачове<br />

Проектът дава възможност за поетапно изпълнение на отделните сектори и модулното метално покритие на козирката, без това да се отразява на провеждането на футболни мачове

Фотограф: СГ

ФК "Ботев Пловдив" стартира амбициозна инвестиционна програма до 2014 г. за пълно обновяване на едноименния пловдивски стадион, известен още като "Колежа", и за изграждане на модерна спортно-тренировъчна база на игрището в кв. Коматево.

"В началото на тази година направихме обществено обсъждане на изготвения проект запоетапна реконструкция и реновиране на стадион "Христо Ботев", през март започнахме с изграждане на изцяло нов терен с дренажна и отоплителна система", припомни изпълнителният директор на футболния клуб Ангел Палийски. Същинските строителни дейности – изграждането на нови трибуни за 18 000 души, ще може да стартират, след като вземем на концесия стадиона", уточни той. В момента община Пловдив усилено подготвя документация и анализи за обявяване на концесионна процедура, която трябва да бъде съгласувана с няколко министерства и областния управител и одобрена от общинския съвет. "Ако успеем до края на ноември т.г. да подпишем договора, през февруари-март 2013 г. ще продължим с поетапната реализация на проекта."   
 
Стадион "Ботев" е разделен на 4 сектора,
за всеки от които са осигурени по няколко самостоятелни достъпа, коментира водещият проектант арх. Георги Савов от архитектурно бюро "Вамос". Реконструкцията на трибуните включва корекция на отстоянието им до терена на 7 м, като по този начин ще бъде освободено място за паркиране в рамките на парцела и под тях.
Проектът дава възможност за поетапно изпълнение на отделните сектори и модулното метално покритие на козирката.
Главен изпълнител е "ИПС Инфраструктури" АД. В момента фирмата завършва новия терен, който е с модерна дренажна и отоплителна система и нова тревна настилка с автоматизирана поливна система.
Поетапното изграждане на трибуните ще започне от източния сектор (В), след това ще се премине къмсеверния (Г) и южния (Б), а най-накрая е централният сектор (А), чиято фасада ще бъде запазена като архитектурна визия. 80% от 18-хилядите зрителски места ще бъдат покрити. Трибуните ще бъдат от стоманобетонна конструкция от водоплътен бетон клас В30 и полиуретанови обмазни покрития. Проектното решение предвижда след завършване на металната конструкция на козирката върху нея да се разположат инсталациите и прожекторите за осветлението.
На първото ниво на централния сектор А се обособяват фоайе и лоби с кафе, магазин за фенове и музей за историята на клуба. Тук ще са двете съблекални за футболните отбори, стаи за съдии, треньори, делегати и др., лекарски кабинет и помещение за допинг контрол. Проектирани са още фитнес и тренировъчни зали с възможност и за свободен достъп на външни посетители. На третото и четвъртото ниво са разположени 120 VIP зрителски места, телевизионни студиа, коментаторски кабини и места за преса, както и зала за пресконференции.
В съществуващия терен са ситуирани максимално възможните 775 автомобилни паркоместа и 6 за автобуси заедно с необходимите вътрешни улици за маневриране и пешеходни подходи.
 
Стадион "Коматево" става спортно-тренировъчна база
Теренът от 66 000 кв.м бе взет на концесия от клуба през март т.г. Инвестиционната програма е на стойност 8.5 млн. лв. и надвишава многократно заложените в концесионния договор параметри. "Не само мъжкият, а и отборите от детско-юношеската школа на "Ботев" ще провеждат заниманията си на новата база", посочи изпълнителният директор Ангел Палийски. Проектът, отново дело на арх. Георги Савов и екип, предвижда да бъдат изградени пет футболни игрища и една многофункционална спортна площадка, предвидена в следващ етап да бъде покрита. Четири от игрищата ще са с естествена тревна настилка, едно от тях и площадката - с изкуствена трева. Ще има писта за бягане, като характерен елемент от нея са участъци със стръмни наклони. Предвиден е и пясъчник с размери 10х20 м в съответствие с най-съвременните методики за тренировка на футболисти.
Към основния терен с размери 105х67 м ще се изгради трибуна за 2000 зрители. Под нея са разположени два комплекта съблекални и санитарни помещения за отборите, помещения за съдии, треньори, медицински кабинет, салон за фитнес и силова подготовка на играчите с площ 200 кв.м. Трибуната ще бъде частично покрита с метална козирка. Под нея с достъп от ул. "Коматевско шосе" са разположени кафе и магазин за феновете на отбора.
На едно от по-малките тренировъчни игрища също е предвидена трибуна с около 200 места.
В югоизточния край на терена е ситуиран спортно-възстановителен и хотелски комплекс с РЗП около 3600 кв.м. В него са разположени съблекални със санитарни площи и душове за детско-юношеската школа, модерен SPA център, оборудван с най-съвременни уреди за възстановителни и лечебни процедури, кухня и ресторант за 100 души, фоайе с рецепция и лоби бар, зони за рекреация и игри, хотелски стаи за 105 легла. Тук ще бъдат и помещенията на администрацията на футболния клуб.
За целия комплекс са осигурени места за паркиране на 6 автобуса и 87 леки автомобила. Предвидено е чимово стопанство, което ще осигурява необходимата трева и за терена на стадион "Ботев".
Старт на строителните работи на новата спортно-тренировъчна база в кв. "Коматево" беше даден на 2 юли. Главен изпълнител и на този обект е "ИПС Инфраструктури" АД, който се ангажира до 10 октомври т.г. игрищата да са затревени, а до края на 2013 г. да бъде финализиран целият тренировъчен комплекс.


Валери Карадачки, собственик и управител на "ИПС Инфраструктури" АД:

Като главен изпълнител ние имаме нелеката задача да бъдем балансьор между перфекционизма и желанието на собственика и ръководството на клуба, както и на многобройните фенове на "Ботев", да се направи възможно най-доброто, но в рамките на определените за това бюджети.
В извършените до момента ние не сме правили компромиси с качеството на футболните терени и съоръженията за тяхната поддръжка. Относно предстоящото изграждане на трибуни, съблекални и прилежащи към тях спортни помещения, обслужващи и други сгради и инсталации, желанието ни е да предвидим качествени технически решения и материали на възможно най-добрата цена, но и отчитайки техните оптимални бъдещи експлоатационни разходи. Нито за момент не забравяме, че клубът ще експлоатира това, което ще създадем и на двата стадиона в Пловдив през следващите 35 години. В тази връзка сме в постоянен синхрон с ръководството на ФК "Ботев" и главния проектант, с които разработваме варианти и залагаме в проектната документация решения, отговарящи на тези понякога трудно изпълними критерии.
Като фирма разполагаме със собствена материална база, включваща цялата необходима тежка механизация и транспорт. Вероятно сте забелязали техническата обезпеченост и темпото, с което работихме на терена в Пловдив. Разполагаме с опитни специалисти и богат практически опит в изграждането на големи инфраструктурни проекти. Внимателно подбираме и каним за работа само утвърдени и специализирани фирми за подизпълнители и доставчици, с доказан опит в реализацията на подобни обекти, строително-монтажни работи и инсталации.
Мажоритарният собственик на ФК "Ботев" г-н Цветан Василев ни е гласувал огромно доверие и разчита на нас да реализираме една наистина успешна инвестиция.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg