Facebook YouTube
Регистрация

"Лидл" отваря два магазина във Варна до края на октомври

Дискаунт веригите бавно навлизат на варненския пазар

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.07.2010, Автор: Строителство Градът
[1056 прочитания]
Магазинът в кв. "Владиславово", който се изпълнява от "Пътища и мостове" ООД, трябва да бъде готов до началото на октомври

Магазинът в кв. "Владиславово", който се изпълнява от "Пътища и мостове" ООД, трябва да бъде готов до началото на октомври
Фотограф: Строителство Градът

Германската верига "Лидл" навлиза на варненския ритейл пазар едновременно с три магазина, два от които трябва да отворят врати до края на октомври.

Първият магазин "Лидл" е разположен в местност "Терасите", в кв. "Владислав Варненчик" и е в строеж от началото на юни. Търговският обект е в парцел с площ 6699 кв.м, граничещ с бул. "Девети май". Подходът към имота е осигурен от новопроектирано локално платно. Магазинът е с разгъната застроена площ от 2033 кв.м.
Търговският комплекс ще разполага с общо 97 открити паркоместа. Сградата ще се изпълнява на два етапа. Първият етап включва изграждането на основната сграда с помещенията за дневен и нощен прием, търговската зала, битовите и санитарните помещения, администрацията, помещението за приготвяне на хляб и цялата вертикална планировка – паркинга, подходите за зареждане, озеленените площи и подпорните стени. През предвидения втори етап ще се изградят помещения за обратно изкупуване на амбалаж – приемно помещение и склад.
Планирано е обектът да бъде завършен в началото на октомври.

Вторият магазин "Лидл" е разположен в кв. "Възраждане", непосредствено над магазин "Кауфланд". Строителството му стартира преди дни. Търговският обект е разположен в парцел с площ близо 4000 кв.м. Той ще бъде с обща площ от 2150 кв.м и ще разполага със 120 паркоместа. Завършването е планирано за края на октомври. Строителният надзор и на двата строящи се магазина се изпълнява от "Инекс консулт" ООД.
Третият магазин от веригата предстои да бъде изграден в района на бившия завод за дизелови двигатели ВАМО, който беше съборен преди две години. Все още не е проведен търг за избор на изпълнител на обекта.

Въпреки прогнозите дискаунт веригите навлизат твърде плахо на варненския пазар. Само допреди два месеца в града оперираха единствено българската верига "Пикадили", "Метро", дискаунтърът "Кауфланд" и "Билла". Първият представител от дискаунт сегмента преди няколко години бе "Кауфланд". През тази година се очертава по-масирано навлизане на дискаунт веригите, което значително ще изостри конкуренцията в сектора на бързооборотните стоки във Варна.

Почти по едно и също време, през май, отвориха врати френската "Карфур", разположен в новооткрития "Гранд мол", и "Пени маркет", на REWE,  разположен във варненския квартал "Владиславово". В момента завършва строителството на втория магазин от веригата "Кауфланд" във Варна. Той е разположен в съседство на "Мол Варна" и предстои да отвори врати до средата на август. Изпълнител на обекта е "Планекс" ООД.

До края на годината се очаква да заработи и магазин на словенската верига "Меркатор". Той ще бъде разположен в новопостроената "Варна тауърс". До момента веригата има само един магазин в България, разположен в Стара Загора.
Планира да открие още шест до края на 2010 г. Амбициите й са до 2012 г да завоюва 3% пазарен дял в сектора на бързооборотните стоки, който по данни на института за маркетингови изследвания GfК в България възлиза на 6.5 млрд. евро годишно.
Все още във Варна няма магазини на немската верига "Плюс" и на литовската "Максима груп", които масово са навлезли на българския пазар. В момента в страната работят 24 магазина от веригата "Плюс" и 30 от веригата "Максима" (Т-маркет).  Единственият магазин от веригата "Плюс" във Варненска област е разположен в Провадия и отвори врати в началото на декември 2009 г.

"Лидл" е част от Schwarz Gruppe, която държи и веригата супермаркети Kaufland. След дългото отлагане на навлизането на българския пазар в момента веригата разполага с шест завършени магазина. Нови 12 са в в строеж, а още девет са в различен етап на подготовка за строителство. В началото на тази година германската верига супермаркети "Лидл" засили навлизането си в България чрез придобиването на бизнеса на Tengelmann, собственик на магазините "Плюс".
Инвеститор         "Лидл България ЕООД &Ко" КД
Проектант                 архитектурно бюро "Е арх", Варна
Главен изпълнител           "Пътища и мостове" ЕООД

Проектант         "PS Дизайн"
Главен изпълнител         "Комфорт" ООД

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 4 | август - септември 2016 | в две тела

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg