Facebook YouTube
Регистрация

"Лидл" отваря два магазина във Варна до края на октомври

Дискаунт веригите бавно навлизат на варненския пазар

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.07.2010, Автор: Строителство Градът
[1637 прочитания]
Магазинът в кв. "Владиславово", който се изпълнява от "Пътища и мостове" ООД, трябва да бъде готов до началото на октомври

Магазинът в кв. "Владиславово", който се изпълнява от "Пътища и мостове" ООД, трябва да бъде готов до началото на октомври
Фотограф: Строителство Градът

Германската верига "Лидл" навлиза на варненския ритейл пазар едновременно с три магазина, два от които трябва да отворят врати до края на октомври.

Първият магазин "Лидл" е разположен в местност "Терасите", в кв. "Владислав Варненчик" и е в строеж от началото на юни. Търговският обект е в парцел с площ 6699 кв.м, граничещ с бул. "Девети май". Подходът към имота е осигурен от новопроектирано локално платно. Магазинът е с разгъната застроена площ от 2033 кв.м.
Търговският комплекс ще разполага с общо 97 открити паркоместа. Сградата ще се изпълнява на два етапа. Първият етап включва изграждането на основната сграда с помещенията за дневен и нощен прием, търговската зала, битовите и санитарните помещения, администрацията, помещението за приготвяне на хляб и цялата вертикална планировка – паркинга, подходите за зареждане, озеленените площи и подпорните стени. През предвидения втори етап ще се изградят помещения за обратно изкупуване на амбалаж – приемно помещение и склад.
Планирано е обектът да бъде завършен в началото на октомври.

Вторият магазин "Лидл" е разположен в кв. "Възраждане", непосредствено над магазин "Кауфланд". Строителството му стартира преди дни. Търговският обект е разположен в парцел с площ близо 4000 кв.м. Той ще бъде с обща площ от 2150 кв.м и ще разполага със 120 паркоместа. Завършването е планирано за края на октомври. Строителният надзор и на двата строящи се магазина се изпълнява от "Инекс консулт" ООД.
Третият магазин от веригата предстои да бъде изграден в района на бившия завод за дизелови двигатели ВАМО, който беше съборен преди две години. Все още не е проведен търг за избор на изпълнител на обекта.

Въпреки прогнозите дискаунт веригите навлизат твърде плахо на варненския пазар. Само допреди два месеца в града оперираха единствено българската верига "Пикадили", "Метро", дискаунтърът "Кауфланд" и "Билла". Първият представител от дискаунт сегмента преди няколко години бе "Кауфланд". През тази година се очертава по-масирано навлизане на дискаунт веригите, което значително ще изостри конкуренцията в сектора на бързооборотните стоки във Варна.

Почти по едно и също време, през май, отвориха врати френската "Карфур", разположен в новооткрития "Гранд мол", и "Пени маркет", на REWE,  разположен във варненския квартал "Владиславово". В момента завършва строителството на втория магазин от веригата "Кауфланд" във Варна. Той е разположен в съседство на "Мол Варна" и предстои да отвори врати до средата на август. Изпълнител на обекта е "Планекс" ООД.

До края на годината се очаква да заработи и магазин на словенската верига "Меркатор". Той ще бъде разположен в новопостроената "Варна тауърс". До момента веригата има само един магазин в България, разположен в Стара Загора.
Планира да открие още шест до края на 2010 г. Амбициите й са до 2012 г да завоюва 3% пазарен дял в сектора на бързооборотните стоки, който по данни на института за маркетингови изследвания GfК в България възлиза на 6.5 млрд. евро годишно.
Все още във Варна няма магазини на немската верига "Плюс" и на литовската "Максима груп", които масово са навлезли на българския пазар. В момента в страната работят 24 магазина от веригата "Плюс" и 30 от веригата "Максима" (Т-маркет).  Единственият магазин от веригата "Плюс" във Варненска област е разположен в Провадия и отвори врати в началото на декември 2009 г.

"Лидл" е част от Schwarz Gruppe, която държи и веригата супермаркети Kaufland. След дългото отлагане на навлизането на българския пазар в момента веригата разполага с шест завършени магазина. Нови 12 са в в строеж, а още девет са в различен етап на подготовка за строителство. В началото на тази година германската верига супермаркети "Лидл" засили навлизането си в България чрез придобиването на бизнеса на Tengelmann, собственик на магазините "Плюс".
Инвеститор         "Лидл България ЕООД &Ко" КД
Проектант                 архитектурно бюро "Е арх", Варна
Главен изпълнител           "Пътища и мостове" ЕООД

Проектант         "PS Дизайн"
Главен изпълнител         "Комфорт" ООД

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 4 | август - септември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg