Facebook YouTube
Регистрация

Започна изграждането на най-високата сграда в София

"Форт Нокс" направи първа копка на най-големия проект, стартирал в столицата за повече от година

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 01.02.2010, Автор: СГ
[658 прочитания]

Фотограф: СГ

Някои виждат в небостъргачите предвестник на задаващи се икономически сътресения. В България може би ще стане обратното – строителството на бъдещата най-висока сграда в София започва в периода на първата икономическа криза за повече от десетилетие.
"Форт нокс", компания за търговия с метали и строително предприемачество, даде официално начало на изграждането на "Капитал форт", бизнес комплекс, чието лице ще е почти 126-метрова офис кула.

Разположен на входа на столицата – до магазините на "Метро" и "Техномаркет", проектът включва още една бизнес сграда. Общата разгъната застроена площ ще бъде 80 хил. кв.м, от които 50 хил. кв.м надземна.

С 24-те си етажа високата офис кула ще е по-висока от над 100-метровия хотел "Родина", който към момента е най-високата постройка в страната.
Изграждането на "Капитал форт" трябва да приключи до три години паралелно със завършването на метростанцията наблизо и в период, в който се очаква да се оживят другите нови административни сгради в района – завършения "Бенчмарк бизнес център" със 17 хил. кв.м офиси отсреща и "Елипс център", до който ще е новият строеж.

Офис пазарът в София, и специално бул. "Цариградско шосе", в момента е под натиск от икономическата криза, която сви търсенето, и силните темпове на завършване на офис площи, започнати по време на бума.  Проектант е британското бюро Atkins, което е правило и хотела "Бурж ал араб", Световния търговски център в Бахрейн и "Милениум център" в Кардиф. Идейният проект е разработван съвместно с "А и А архитекти" с ръководител арх. Ангел Захариев.

Име                                                                 "Капитал форт"
Инвеститор                                           "Форт Нокс" ООД
Проектант                                           Atkins и "А и А архитекти" 
РЗП                                                                      80 хил. кв.м 
РЗП Подземно                                                      29 хил. кв.м 
РЗП надземно                                                        50 хил. кв.м

60 млн. евро
ще бъде инвестицията в проекта. Той ще се реализира за три години
125.8 метра
е точната височина на високата сграда в комплекса според проекта
36 хил. кв.м
ще бъде приблизителният размер на отдаваемата офис площ
720
е приблизителният брой на паркомесатта, предвидени в комплекса

Арх. Ангел Захариев, управител в "А и А Архитекти":
Проектът е добре съобразен с тенденциите в пазара на офисни площи

Арх. Захариев, първото, което отличава проекта, е височината на сградата. Това ли е определящо, доколко то е фактор за взимането на решения при разработване на проекта? 
- Със своите 126  м сградата е впечатляваща за нашите стандарти. Факт е, че когато бъде завършена, ще бъде най-високата в София и България. Минахме през варианти и за 170-метрова кула, но след внимателно изследване на реалните възможности за строителство на такива сгради в България, както и на финансовите параметри, определихме настоящата височина като оптимална за целите на проекта. 
Проектирането на висока сграда е голямо архитектурно и инженерно предизвикателство. Ние имахме възможността да работим на концептуалната фаза заедно със световноизвестното "Аткинс Дизайн Студио" и да почерпим от техния опит в проектирането на високи сгради в различни региони от света.
 
Като проектант на други офис и административни сгради как бихте определили архитектурата на настоящия проект?
- Бих определил архитектурния образ на сградата като предизвикателен. Преди всичко носи духа на съвремието. Със своите сложни форми спокойно можете да го сравните например с дизайн на съвременен мобилен телефон или последен модел на луксозен автомобил.
Има намек за сценографска представителност, като за това допринесе много стила на "Аткинс", познат ни от "Бурж ал Араб" в Дубай.
Градоустройствената рамка, в която е ситуирана сградата, вече е детерминирана от обекти като "Елипс център" и "Бенчмарк бизнес център". Това оказа ли влияние върху проекта?
- При разработването на проекта много внимателно изследвахме околните сгради, разположението и височината им. Много внимателно бе подбрано местоположението на високата кула, която безспорно ще доминира над останалите, но и ще обединява съседните сгради в градския силует.
С развитието на проектите на тази територия се образува мощно бизнес и търговско ядро.

Работата по проекта започна преди финансово-икономическата криза. Новата ситуация промени ли визията и функционалното решение?
- Проектът се изпълнява съгласно първоначалната концепция. Времената на криза са удобен момент за строителство заради по-ниските цени и голямата конкуренция между фирмите изпълнители и доставчици.
Вярваме, че освен изключителната локация проектът притежава много други предимства пред конкурентните проекти - умело подбрания функционален микс, голямата гъвкавост и многообразие от опции за отдаване под наем, най-съвременните технологични решения за офисни сгради. Проектът е съобразен с тенденциите в пазара на офисни площи в София, създадена е възможност за отдаване под наем в една и съща сграда на офиси с площ от 100 кв.м до няколко хиляди квадратни метра, без това да влияе на стандарта и качеството. Не напразно девизът на проекта е "практична, но впечатляваща" сграда.

Може ли архитектурата да влияе на пазара на имоти и как?
- Повишаването на качеството на архитектурната среда може да повлияе положително на пазара на имоти, като повишава изискванията към крайния продукт и кара инвеститорите и публиката да обръщат повече внимание на архитектурата. Също така може да създава и "моди", но това невинаги води до нещо по-добро, и особено в България, където пазарът на имоти се развива все още много стихийно и понякога - без да има реална икономическа основа. Когато проектът се отдалечи от разумната икономическа логика, дори и най-добрата архитектура не може да го спаси.
С проекта "Капитал форт" ще се опитаме да докажем, че високи сгради не са утопия за локалния пазар, но могат да бъдат и много успешни проекти.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg