Facebook YouTube
Регистрация

Започна изграждането на най-високата сграда в София

"Форт Нокс" направи първа копка на най-големия проект, стартирал в столицата за повече от година

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 01.02.2010, Автор: СГ
[396 прочитания]

Фотограф: СГ

Някои виждат в небостъргачите предвестник на задаващи се икономически сътресения. В България може би ще стане обратното – строителството на бъдещата най-висока сграда в София започва в периода на първата икономическа криза за повече от десетилетие.
"Форт нокс", компания за търговия с метали и строително предприемачество, даде официално начало на изграждането на "Капитал форт", бизнес комплекс, чието лице ще е почти 126-метрова офис кула.

Разположен на входа на столицата – до магазините на "Метро" и "Техномаркет", проектът включва още една бизнес сграда. Общата разгъната застроена площ ще бъде 80 хил. кв.м, от които 50 хил. кв.м надземна.

С 24-те си етажа високата офис кула ще е по-висока от над 100-метровия хотел "Родина", който към момента е най-високата постройка в страната.
Изграждането на "Капитал форт" трябва да приключи до три години паралелно със завършването на метростанцията наблизо и в период, в който се очаква да се оживят другите нови административни сгради в района – завършения "Бенчмарк бизнес център" със 17 хил. кв.м офиси отсреща и "Елипс център", до който ще е новият строеж.

Офис пазарът в София, и специално бул. "Цариградско шосе", в момента е под натиск от икономическата криза, която сви търсенето, и силните темпове на завършване на офис площи, започнати по време на бума.  Проектант е британското бюро Atkins, което е правило и хотела "Бурж ал араб", Световния търговски център в Бахрейн и "Милениум център" в Кардиф. Идейният проект е разработван съвместно с "А и А архитекти" с ръководител арх. Ангел Захариев.

Име                                                                 "Капитал форт"
Инвеститор                                           "Форт Нокс" ООД
Проектант                                           Atkins и "А и А архитекти" 
РЗП                                                                      80 хил. кв.м 
РЗП Подземно                                                      29 хил. кв.м 
РЗП надземно                                                        50 хил. кв.м

60 млн. евро
ще бъде инвестицията в проекта. Той ще се реализира за три години
125.8 метра
е точната височина на високата сграда в комплекса според проекта
36 хил. кв.м
ще бъде приблизителният размер на отдаваемата офис площ
720
е приблизителният брой на паркомесатта, предвидени в комплекса

Арх. Ангел Захариев, управител в "А и А Архитекти":
Проектът е добре съобразен с тенденциите в пазара на офисни площи

Арх. Захариев, първото, което отличава проекта, е височината на сградата. Това ли е определящо, доколко то е фактор за взимането на решения при разработване на проекта? 
- Със своите 126  м сградата е впечатляваща за нашите стандарти. Факт е, че когато бъде завършена, ще бъде най-високата в София и България. Минахме през варианти и за 170-метрова кула, но след внимателно изследване на реалните възможности за строителство на такива сгради в България, както и на финансовите параметри, определихме настоящата височина като оптимална за целите на проекта. 
Проектирането на висока сграда е голямо архитектурно и инженерно предизвикателство. Ние имахме възможността да работим на концептуалната фаза заедно със световноизвестното "Аткинс Дизайн Студио" и да почерпим от техния опит в проектирането на високи сгради в различни региони от света.
 
Като проектант на други офис и административни сгради как бихте определили архитектурата на настоящия проект?
- Бих определил архитектурния образ на сградата като предизвикателен. Преди всичко носи духа на съвремието. Със своите сложни форми спокойно можете да го сравните например с дизайн на съвременен мобилен телефон или последен модел на луксозен автомобил.
Има намек за сценографска представителност, като за това допринесе много стила на "Аткинс", познат ни от "Бурж ал Араб" в Дубай.
Градоустройствената рамка, в която е ситуирана сградата, вече е детерминирана от обекти като "Елипс център" и "Бенчмарк бизнес център". Това оказа ли влияние върху проекта?
- При разработването на проекта много внимателно изследвахме околните сгради, разположението и височината им. Много внимателно бе подбрано местоположението на високата кула, която безспорно ще доминира над останалите, но и ще обединява съседните сгради в градския силует.
С развитието на проектите на тази територия се образува мощно бизнес и търговско ядро.

Работата по проекта започна преди финансово-икономическата криза. Новата ситуация промени ли визията и функционалното решение?
- Проектът се изпълнява съгласно първоначалната концепция. Времената на криза са удобен момент за строителство заради по-ниските цени и голямата конкуренция между фирмите изпълнители и доставчици.
Вярваме, че освен изключителната локация проектът притежава много други предимства пред конкурентните проекти - умело подбрания функционален микс, голямата гъвкавост и многообразие от опции за отдаване под наем, най-съвременните технологични решения за офисни сгради. Проектът е съобразен с тенденциите в пазара на офисни площи в София, създадена е възможност за отдаване под наем в една и съща сграда на офиси с площ от 100 кв.м до няколко хиляди квадратни метра, без това да влияе на стандарта и качеството. Не напразно девизът на проекта е "практична, но впечатляваща" сграда.

Може ли архитектурата да влияе на пазара на имоти и как?
- Повишаването на качеството на архитектурната среда може да повлияе положително на пазара на имоти, като повишава изискванията към крайния продукт и кара инвеститорите и публиката да обръщат повече внимание на архитектурата. Също така може да създава и "моди", но това невинаги води до нещо по-добро, и особено в България, където пазарът на имоти се развива все още много стихийно и понякога - без да има реална икономическа основа. Когато проектът се отдалечи от разумната икономическа логика, дори и най-добрата архитектура не може да го спаси.
С проекта "Капитал форт" ще се опитаме да докажем, че високи сгради не са утопия за локалния пазар, но могат да бъдат и много успешни проекти.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 44 - 30/11/2015 г.
Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg